Ak budú mať v blízkej budúcnosti slovenské reštaurácie záujem o somelierov, budú si mať z čoho vyberať – teda za predpokladu, že účastníci majstrovstiev Slovenska somelierov-juniorov zostanú pracovať v brandži, ktorú si zvolili.
Vo vinárstve Karpatská Perla, kde sa Majstrovstvá somelierov Slovenska v kategórii junior- WinePlanet Trophée 2024, onali sa totiž tento rok zišlo 23 študientov z odborných hotelových škôl. Čo je zaujímavé, väčšina z nich boli dievčatá, takže ak sa v minulosti práca someliera spájala so :silnejším“ pohlavím, v budúcnosti to môže byť inak. Záujem o somelierske remeslo medzi študentmi hotelových škôl je určite aj výsledkom aktivít Asociácie somelierov SR, ktorá je na školách veľmi aktívna..
Úspešná trnavská škola
Majstrovstvá organizovala Asociácia somelierov SR a študenti dostávali identické úlohy ako ich starší kolegovia na majstrovstvách Slovenska dospelých. Najprv to bol 30-otázkový test, potom senzorika, to znamená komplexný senzorický opis vína a traja účastníci s najväčším počtom bodov postúpili do finále. Viťazkou sa stala Ivana Andelová zo Súkromnej strednej odbornej školy Gos-Sk, Trnava, druhý skončil Radovan Komorovský z Hotelovej akadémie, Liptovský Mikuláš a tretia Sophia Mária Hübler z rovnakej školy ako víťazka.
Chyták aj párovanie vína
Tu absolvovali pred zrakom poroty a možno aj ich vzorov – prezidentky a viceprezidentov asociácie štyri súťažné disciplíny, pričom hneď v prvej ich čakal chyták – mali servírovať červené víno štyrom hosťom, ale pri stole ich sedelo päť. Potom mali senzoricky popísať vzorku vína a tiež identifikovať víno v nepriehľadnom pohári. Nakoniec mali napárovať vína k štvorchodovému menu a úplne na záver ich ešte čakal minitest – určovať chyby na etiketách vín.
Keďže moderátorom súťaže bol náš najlepší somelier posledných rokov Rasťo Šuták, dostali súťažiaci od neho pri vyhlasovaní správnych odpovedí aj množstvo užitočných rád a tipov, ktoré snáď budú vedieť v blízkej či vzdialenejšej budúcnosti v svojej práci použiť.