V časoch rastúcich cien si ľudia každú návštevu reštaurácie 2x rozmyslia a ak už raz prídu, chcú bezchybné jedlo aj servis. Pre problémy reštaurácií napríklad s nedostatkom personálu majú málo pochopenia a druhú šancu nedávajú. Túto myšlienku vyslovil pred pár mesiacmi konzultant Oto Kóňa na Otvorenom dni Akadémie hoteliera,
Za pravdu mu dáva vyhodnotenie pol milióna hodnotení reštaurácií Gastro WebReview 2023″ švajčiarskej spoločnosti re:spondelligent.
Vyplýva z neho, že hostia prejavujú len málo pochopenia pre nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a hodnotia reštaurácie negatívnejšie ako predtým.
Hoci podiel pozitívnych hodnotení so štyrmi a piatimi hviezdičkami stále predstavuje 85 percent, objavuje sa trend, že hostia hodnotia podniky negatívnejšie a striktnejšie ako predtým. Napríklad podiel jednohviezdičkových hodnotení sa v posledných rokoch znásobil a zvýšil z 3 na 6 percent.
Kritika sa týka najmä pomeru cena-výkon. Pri podrobnejšom rozbore sa zistilo, že nekritizovali ani tak kvalitu jedla, či dokonca prípadné zvýšenie cien, ale servis: chyby v účtoch, nesprávne objednávky a dlhé čakanie. Často majú pocit, že za svoje peniaze dostanú menej a príčinou je práve nedostatok pracovnej sily. A tak paradoxne za vyššie ceny, čo je dôsledok zvyšujúcich sa cien potravín ale aj ceny pracovnej sily dostávajú nižšiu úroveň služieb, na akú boli zvyknutí ešte pred pár rokmi. To sa prejavuje aj v hodnoteniach. To, že podniky bojujú s nedostatkom personálu sa prejavuje aj ďalším spôsobom – oproti minulosti klesol počet reštaurácií, ktoré na online recenzie reagujú