Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Zimný Festival Jedla 2022

Od 18.februára do 20.marca v najlepších reštauráciách Slovenska

si môžete vychutnať zaujímavé a cenovo zvýhodnené menu po celom Slovensku. Rešturácie vybral bedeker Gurmán na Slovensku, ktorý Zimný festival jedla organizuje. Už teraz je možné si rezervovať miesto a čas v konkrétnej reštaurácii a zaistiť si tak gurmánsky zážitok podľa Vašich preferencií.

Pozor! Počet miest na toto zvýhodnené festivalové menu je obmedzený v každej reštaurácii.

Preto si treba rezervovať miesta čím skôr. Niektoré reštaurácie už majú v ponuke len niekoľko posledných termínov.

A ako to celé funguje?

Priamo na webe Zimného festivalu jedla si vyberiete reštauráciu, ktorej menu sa vám najviac páči, objednáte si konkrétny deň a čas, uhradíte onlline. Následne Vám príde do mailu kupón, ktorý predložíte v danej reštaurácii.

Vyspovedali sme organizátora tohto festivalu a vydavateľa Gurmána na Slovensku – Radoslava Nackina, ktorý zastrešuje mnohé spoločensko – gastronomické  akcie na Slovensku. Je taktiež organizátorom Gurmán Festov, Gastronomy Slovakia, Thuries Akademy či Školy varenia pre gurmánov vo Sv. Jure.

Radoslav Nackin – vydavateľ bedekra Gurmán na Slovensku

Rado, povedz nám ako finišujú prípravy a čo nové nás čaká. „Po dvoch rokoch sme sa rozhodli opäť zorganizovať obľúbený festival. Je síce ťažká doba a ten Covid nie a nie odísť, ale žiť a jesť musíme, tak sme si povedali, že poďme do toho. Veľa reštaurácií to bohužiaľ neprežilo a tie čo ostali majú celkom značné problémy s nedostatkom kvalitného personálu a veľa ďalších prevádzkových problémov. Ostali však bojovať a vztýčenú zástavu kvalitnej gastronómie tak chcú niesť aj naďalej. My ich v tom chceme podporiť.“

Už 9.ročníka sa zúčastní  26 reštaurácií  a veruže je tu veľmi pekný výber rôznorodosti a bohatých menu z celého Slovenska. Sú tu hviezdy slovenskej gastronómie: UFO, Gašperov Mlyn, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Slávia či Albrecht. Sú tu  osvedčené gurmánske adresy : Carnevalle, Au Cafe, Wabi Sabi, Nostalgie, Camelot či Villa Regia, ale aj viacero nováčkov s poctivým a zaujímavým menu: Koliba na Vŕšku, Áčko Šurany, CozyCoza a Satori z Nitry.

Kto je partnerom ZFJ?

Poďakovanie patrí aj partnerom festivalu, bez ktorých pomoci by to skutočne nešlo zorganizovať. V ich radoch me našli zanietencov a podporovateľov našej myšlienky. Slovakia Travel, ktorá sa stotožnila s našou myšlinkou „ Ochutnať Slovensko sa oplatí“ pretože nám ide o spoločnú vec = podporu gastro turizmu, ktorý je tak populárny v zahraničí a u nás sa iba začína vytvárať hlavne zásluhou Zimného festivalu jedla. Spoločnosť KON – RAD sro, ktorej majitelia sú veľký gurmáni a ponúkli sa dodať festivalovým reštauráciám do menu S.Pellegrino a Acqua Panna- svetoznáme stolové vody. RTVS podpuje festival už dlhé roky a nielen v televízií , ale aj cez Rádio Slovensko a rádio Regina.

Obdobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu, každoročne sa do nich zapája tisíce návštevníkov. Ako je to u nás?

Áno vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj o 30%. V zahraničí sa jedná skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie ako na celom Slovensku. Napríklad taký Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, ale tu príde za 14 dní až 100 000 návštevníkov a je to spojené aj s festivalom na pláži – takým non stop picknikom. Na Slovensku sa zapája každoročne 5 -7 000 hostí. Čo je za 8 rokov trvania ZFJ pekných 40 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 10 -14 %

V minulosti si gurmáni mohli zacestovať aj gurmánbusom a ochutnávať tak jedlá vo viacerých reštauráciách v jeden deň. Pripravuješ aj tohto roku nejaké prekvapko?

Každoročne pripravujeme niečo nové. Populárne Gurmán Busy už nerobíme. Dali sme gurmánom iba návod ako nato, a teraz si ho vedia gurmáni spraviť už aj sami rezerváciou zaujímavých reštaurácií v jeden deň a spraviť si tak pekný výlet.  Pre ročník 2022 bude NOVINKOU zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom MASAROVIČOM – šéfkuchárom reštaurácie UFO, kuchárom  roka 2020 na Slovensku. Pripravujem ešte jeden takýchto výnimočný kurz. Info o ňom nájdete v „Sprievodných akciách“ na stránke festivalu www.ZimnyFestivalJedla.sk. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne je stavaný pre 10 ľudí.

A ako je to s Tebou a gastronómiou? Patríš medzi gurmánov alebo preferuješ toľko propagovaný zdravý životný štýl? Ktorú kuchyňu uznávaš?

Ja som bol vychovaný od malička tak, že čo mama alebo babka navarili, tak sme to zjedli. Nikto sa nás na nič nepýtal a ani sme moc na výber nemali 🙂 Varili nám skutočne všetko a preto som si na jedlá privykal postupne a vypestovala vo mne moja mama úctu a rešpekt ku každému jedlu, potravine či zvieraťu. Nič u nás nesmelo vyjsť nazmar. Môj zdravý životný štýl je jednoduchý: Jesť všetko s mierou a rozumom. Nič netreba preháňať a mám pocit, že ľudia sa v posledných rokoch celkom zbláznili a nechajú sa nachytať všelijakými poradcami a trendami, že toto nesmiete a tamto je nezdravé a toto je zase super potravina. Ja rád ochutnávam neznáme a nové jedlá a potraviny všade kde cestujem. Obzvlášť rád mám stredomorskú kuchyňu, japonskú a indickú, pretože východné kultúry už pred 1 000 rokmi vedeli čo je dobré s čím kombinovať a čo prospeje organizmu.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content