Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Slovensko postúpilo do svetového finále Bocuse d´Or!

Zanechalo za sebou niekoľko gastronomických veľmocí

Úžasný úspech dosiahol slovenský tím na európskom kole najprestížnejšej svetovej súťaže kucháróv Bocuse d´Or, ktorá sa konala včera a dnes v nórskom Trondheime.

Mladý slovenský tím v zložení šéfkuchár Marek Minarič, asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel sa zaradil medzi 10 najlepších tímov Európy a postúpil do svetového kola súťaže, ktoré bude na budúci rok v Lyone.

O miestenku súťažilo 20 tímov a Slováci sa umiestnili na 9. mieste – a to len pri svojej druhej účasti na tejto súťaži – ak nepočítame účasť pred 12 rokmi!

Nechali za sebou také gastronomické veľmoci ako je Holandsko, Švajčiarsko, Belgicko, Nemecko či Španielsko. Po rokoch sa súťaže zúčastnil aj český tím, skončil 19.

Už minulý ročník vyzerala slovenská účasť veľmi nádejne, vtedy tímu na čele s Petrom Duranským, ktorý je teraz prezidentom slovenského kola súťaže, svetové finále tesne ušlo. Druhý pokus sa tímu na čele s Marekom Minaričom vydaril (na obrázkoch sú kreácie slovenského tímu).

Európskemu finále dominovali Severania – vyhral tím Dánska, pred Švédskom a Nórskom. Pre zaujímavosť – pravidelná účasť v tejto súťaži a neskoršie úspechy stáli na začiatku boomu napríklad maďarskej gastronómie.

Európske finále Bocuse d´Or

  1. Dánsko
  2. Švédsko
  3. Nórsko
  4. Veľká Británia
  5. Francúzsko
  6. Maďarsko
  7. Taliansko
  8. Island
  9. Slovensko
  10. Fínsko

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content