Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Degustácia nie obyčajnej Riojy

Degustácia sa konala v reštaurácii roka 2023 práve podľa nášho bedekra - ECK restaurant, ktorá je ohodnotená 2 Zlatými vidličkami.

Redakcia Gurmána dostala pozvanie na neobyčajnú degustáciu Rioji vinárstva Bodegas Faustino a čo bolo veľmi neobyčajné, tak sa konala aj vertikálna degustácia ich Gran Reservy z rokov 2001, 1987, 1970 a 1955. Dobre vidíte, ročník 1955!

V našom vydavateľstve padol žreb na mňa – teda priznám sa že som sa sám vyžreboval a tešil som sa na zaujímavý večer. Degustácia sa konala v reštaurácii roka 2023 práve podľa nášho bedekra – ECK restaurant, ktorá je ohodnotená 2 Zlatými vidličkami.

Celú degustáciu zorganizoval pán Ing. Peter Psota, veľký gurmán a milovník výborných vín, ktorého firma Wine & More, sro. dováža značku Bodegas Faustino na slovenský trh. Podarilo sa mu pozvať a osobne nám výklad a predstavenie vín podala seňora Carmen Oros z rodiny Martinez Zabala, ktorá je majiteľom spomínaného vinárstva.

Atmosféra bola už od začiatku veľmi príjemná a postupne sa servírovali pripravené vínka tohto vinárstva a k nemu naparované jedlá skvelým tímom reštaurácie ECK.

Zlatým klincom večera bola už spomínaná vertikálna degustácia Grand Reserv ročníkov, keď ročník 2001 dostal od Parkera /(najprestížnejší hodnotiaci vínny bedeker) plných 100 bodov a víno bolo výborné, tak mňa viac očaril ročník 1987 – sám neviem prečo J

Pani Carmen Oros nám už na začiatku predstavila aj ikonický ročník 1955, ktorý bol zjavne najstarším ročníkom v celej miestnosti – nikto s prítomných hostí sa skôr nenarodil a tak sme si tohto „starca“ uctili s patričným rešpektom. Áno vínko už malo najlepšie  časy za sebou, ale stále malo badateľný buket, sýtu farbu a jemné telo. Bolo úžasné zistiť, že toľko rokov sa udržalo v kondícií.

Na záver sme boli pohostení ozaj výnimočným Jamon Iberico, ktoré osobne krájal majster jamonier a mäsko sa rozplývalo na jazyku a prevládali v ňom toľko ospevované chute žaluďov, ktorými sa tieto prasiatka živia.

Záverom sa chcem poďakovať pánovi Psotovi za úžasný večer, skvelé vínka a gurmánsky zážitok.

Jedlá, ktoré podával šéfkuchár Daniel Tilinger s tímom:

Bôčik , čučoriedkové BBQ, chren, zeler

Kaleráb,petržlen,horčica

Pstruh,pór,jablkko

Špargľa, jahoda,estragón, smotana

Hliva,tarhoňa,rozmarín

Jeseter,kapusta, kel, maslo

Jahňa, kvaka, reďkovka

Vína v degustácií:

Bodegas Faustino Cava extra brut, Rioja

2022 Bodegas Campillo Albariňo, Rias Baixas

2021 Bodegas Faustino Blanco, Rioja

2022 Bodegas Campillo Blanco Fermentado en Barrica, Rioja

2011 Bodegas Faustino Gran reserva, Rioja

Vertikálna degustácia Bodegas Faustino Gran Reserva, Rioja  2001, 1987, 1970 a 1955

Väčšinu vín si môžete objednať na stránke www.winemore.sk

Foto: Winemore a Gurmán

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content