Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Gašperov Mlyn, 2 Zlaté vidličky

V Batizovciach, malej dedinke pod Tatrami sa udiala úžasná vec. Rodine Gašperových sa podarilo hlavne zásluhou dcéry Slávky vybudovať reštauráciu, ktorá si zaslúži byť na gastronomickej mape Európy. Za krátky čas sa Gašperov mlyn stal jedným z najzaujímvejších miesť kde by ste chceli stráviť pekný večer spojený s výbornou večerou a znamenitou atmosférou. Nie na darmo im náš bedeker udelil v priebehu 4 rokov už dve Zlaté vidličky a titul dvojnásobnej reštaurácie roka na Slovensku.

Slávka Gašperová, šéfkuchár Jozef Breza vpravo, vľavo

Kapacitou malá reštaurácia s krásnym dobovým interiérom sotva pre 22 ľudí, si zvolila za svoj cieľ ponúkať regionálne suroviny a tradičné slovenské potraviny od miestnych farmárov v modernom šate a dovolím si tvrdiť, v nezvyčajných chuťových kombináciách, ktoré si však neprekrývajú chute navzájom. Ba práve naopak, navzájom sa veľmi jemne vylaďujú.

Jesenné menu pripravené šéfkuchárom Jozefom Brezom toho bolo dôkazom a veľmi u mňa zabodoval chod ktorý čerpal z tradičných pečených zemiakov s kyslou smotanou v modernej úprave pečených zemiakov so srvátkou a ligurčekovým olejom spárované s vínkom 3 ruže Velkeer, či klasická kačka doladená červenou repou a bazou čiernou v súhre s Frankovkou modrou od Magulu. Zaujímavým chodopm bol aj jeseter s chrenovou omáčkou a kalerábom s vínkom Chardony 2019 Tajná.

Skutočne zaujímavé boli kuracie chrbty na borievkovej podstieľke a vrcholom bol dezert v podobe medovej zmrzliny s rakytníkom priamo z Gašperovho mlyna so škoricovým čipsom. Skvelé je, že Slávka Gašperová, ako hlavný somelier reštaurácie sa zameriava na prezentáciu malých slovenských vinárstiev a aj k tomuto menu vybrala veľmi dobré kombinácie, čo v Gurmáne veľmi oceňujem.

Samotná večera začala snáď najlepším sektom na Slovensku od známeho špeialistu na šumicé vína pána Hacaja a pokračovala už spomínanými párovaniami. Obsluha je v tejto malej reštaurácií obzvlášť príjemná a naša čašníčka bola veľmi príjemná, profesionálna a bolo vidieť, že ju to strašne baví. Dovolím si tvrdiť, že Gašperov Mlyn je práve tým dôkazom, že robiť poctivú, kvalitnú gastronómiu vyššieho levelu sa oplatí aj na Slovensku. Len treba vydržať, robiť to s presvedčením a radosťou, a gurmáni to ocenia.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content