Slovenskí kuchári súťažia v európskom kole Bocuse d’Or 2024

Pripravovať budú tresku skrei aj soba

Nórsky Trondheim je 19. a 20. marca hlavným mestom európskej gastronómie. Zišla sa tu totiž celá európska kulinárska špička a to na európskom kole prestížnej súťaže Bocuse d’Or. Trondheim hostí víťazov národných kôl.

Ak sme v minulosti čakali na účasť našich kuchárov na najprestížnejšej kuchárskej súťaži viac ako 10 rokov, tentokrát pokračujeme bez prestávky. V minulom roku sa uskutočnilo národné kolo Bocuse d’Or v Bratislave, ktorého víťazom sa stal Marek Minarič s asistentom Márkom Janákom a trénerom Petrom Vajgelom. V Trondheime sa predstavia v druhý deň súťaže, teda 20. marca.

Témy jedla sú výsostne regionálne, s mnohými surovinami sa súťažiaci stretli vôbec po prvýkrát. Témou pre rybu je treska Skrei, špecialita, ktorá je dostupná len od januára do apríla, kedy sa z hlbín Barentsovho mora tresky vracajú k pobrežiu severného Nórska. Pri svojom putovaní prekonajú takmer 1000 km a vďaka tomu má ich mäso výnimočnú konzistenciu. Ďalšími surovinami sú sušená treska Stockfish a nórske hrebenatky.

„Ryby sú pre Nórov typické, rovnako aj ich úpravy, takže vôbec som sa nečudoval, keď organizačný tím vybral práve tresku a jej sušenú verziu. Aj my sme sa s ňou stretli po prvýkrát, bolo to náročné, ale zároveň aj výzva, ako sa s ňou popasovať“ vysvetľuje Peter Duranský, víťaz národného kola Bocuse d’Or 2021 a súčasný prezident Bocuse d’Or Slovakia.

Druhou témou je mäso, opäť nič, čo by ostatných nechalo na pochybách, kde sa bude súťaž konať. Súťažiaci si svoje prezentácie na tanier pripravia zo soba (jazyk, nožina, stehno) a pri príprave musia použiť aquavit (alkohol zo zemiakov a obilia), ktorý má v Škandinávii tradíciu výroby už od 15. storočia.

„Sob je veľmi podobný našej divine, štruktúru mäsa a jeho vlastnosti nám boli známe. Viac času, štúdia a práce sme však venovali téme ryba. Rozhodilo nám to trochu plán tréningov, keďže sme pracovali so surovinou, ktorú nikto z nás nepoznal. Mali sme trénera zo Švédska, čo nám veľmi pomohlo“ dopĺňa Marek Minarič.

Foto: Bocuse d´Or Slovensko

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content