Známa reštaurácia zo Slovenského Grobu oslávila už 50 rokov svojej činnosti. Je to až neuveriteľné, že na Slovensku existuje takáto reštaurácia, ktorá si budovala svoje meno postupne krôčik po krôčiku a vydržala tak dlhú dobu poskytovať kvalitnú gastronómiu. Nedalo by sa to, ak by za celým tým úsilím nestála celá rodina a to je práve najsilnejšia stránka tejto reštuarácie. Rozbiehala ju pani Jajcajová s manželom a deti Danka a Miro sa postupne pridávali už od útleho veku. Teraz sa do fungovania reštaurácie pomaly zapája aj vnuk.

Pani Jajcajová a Danka Kisslingová s vydavateľom bedekra Gurmán na Slovensku – Radom Nackinom
Husacina je hlavnou ponukou, veď ako inák sme predsa v Grobe. Úspech reštaurácie Pivnica u Zlatej Husi je postavený na výborne pečenej huse v špeciálnych hlinených pekáčoch v tradičných peciach, v poctivých ručne robených lokšiach a v neprekonateľnom recepte pani Jajcajovej na husaciu pečeň. Je až tak dobrá, že recepty od nej lanárili viacerí michelínsky kuchári, ale nedala sa obmäkčiť a svoj rodinný recept neprezradila. Posledné desaťročie sa do modernizácie reštaurácie pustila dcéra Danka Kisslingová a rozšírila aj menu o ala carte ponuku – samozrejme v štýle husaciny a domácich regionálnych receptov v modernom štýle. Reštaurácia sa ihneď dostala do bedekra Gurmán na Slovensku medzi najlepšie reštaurácie celého Slovenska.
Pivnicu u Zlatej Husi už od nepamäti navštevujú známe osobnosti a gurmáni nielen zo Slovenska, ale z celého sveta. Zoznam prezidentov, princov, kráľov a VIP hostí je veľký. Aj samotný diplomaický zbor väčšiny krajín rád navštevuje reštauráciu, ktorá tak šíri veľmi dobré meno našej tradičnej gstronómii. Pani Jajcajová dostala aj množstvo ocenení vo svete a medzi najprestížnejšie patria tie z olympiád, ako aj zo svetovej súťaže v Južnej Kórei, kde v silnej konkurencii získala titul majster sveta v pečený tradičného jedla – pečenej husi.


Oslavy sa niesli nielen v spomienkach na ťažké začiatky rodinnej reštaurácie, ale aj na plány do budúcna. Cez 300 verných hostí sa poďakovalo rodine za skvelé služby a vyjadrilo prosbu, aby to ťahali ďalej ešte mnoho rokov. Mezi hosťami bol aj pán prezident Gašparovič, minister zahraničných vecí Kubiš či veľa známych osobností kultúrnej, politickej a gastronomickej scény. Použijem slová, ktoré povedal pán Kubiš, že Pivnica u Zlatej Husi už dávno nie je iba reštaurácia, ale je to už vlastne “ Inštitúcia „, ktorá ponúka hosťom krásne zážitky a reprezentuje Slovensko svojou pohostinnosťou a výborným jedlom.

Gurmán na Slovensku sa pridáva ku gratulantom a želá už tretej generácii Jajcajovcov, aby im to stále išlo tak výborne a mali veľa, veľa spokojných hostí.
Foto: Gurmán a Pivnica u Zlatej Husi