Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Pivnica u Zlatej Husi oslavuje 50 rokov.

Známa reštaurácia zo Slovenského Grobu oslávila už 50 rokov svojej činnosti. Je to až neuveriteľné, že na Slovensku existuje takáto reštaurácia, ktorá si budovala svoje meno postupne krôčik po krôčiku a vydržala tak dlhú dobu poskytovať kvalitnú gastronómiu. Nedalo by sa to, ak by za celým tým úsilím nestála celá rodina a to je práve najsilnejšia stránka tejto reštuarácie. Rozbiehala ju pani Jajcajová s manželom a deti Danka a Miro sa postupne pridávali už od útleho veku. Teraz sa do fungovania reštaurácie pomaly zapája aj vnuk.

Pani Jajcajová a Danka Kisslingová s vydavateľom bedekra Gurmán na Slovensku – Radom Nackinom

Husacina je hlavnou ponukou, veď ako inák sme predsa v Grobe. Úspech reštaurácie Pivnica u Zlatej Husi je postavený na výborne pečenej huse v špeciálnych hlinených pekáčoch v tradičných peciach, v poctivých ručne robených lokšiach a v neprekonateľnom recepte pani Jajcajovej na husaciu pečeň. Je až tak dobrá, že recepty od nej lanárili viacerí michelínsky kuchári, ale nedala sa obmäkčiť a svoj rodinný recept neprezradila. Posledné desaťročie sa do modernizácie reštaurácie pustila dcéra Danka Kisslingová a rozšírila aj menu o ala carte ponuku – samozrejme v štýle husaciny a domácich regionálnych receptov v modernom štýle. Reštaurácia sa ihneď dostala do bedekra Gurmán na Slovensku medzi najlepšie reštaurácie celého Slovenska.

Pivnicu u Zlatej Husi už od nepamäti navštevujú známe osobnosti a gurmáni nielen zo Slovenska, ale z celého sveta. Zoznam prezidentov, princov, kráľov a VIP hostí je veľký. Aj samotný diplomaický zbor väčšiny krajín rád navštevuje reštauráciu, ktorá tak šíri veľmi dobré meno našej tradičnej gstronómii. Pani Jajcajová dostala aj množstvo ocenení vo svete a medzi najprestížnejšie patria tie z olympiád, ako aj zo svetovej súťaže v Južnej Kórei, kde v silnej konkurencii získala titul majster sveta v pečený tradičného jedla – pečenej husi.

Oslavy sa niesli nielen v spomienkach na ťažké začiatky rodinnej reštaurácie, ale aj na plány do budúcna. Cez 300 verných hostí sa poďakovalo rodine za skvelé služby a vyjadrilo prosbu, aby to ťahali ďalej ešte mnoho rokov. Mezi hosťami bol aj pán prezident Gašparovič, minister zahraničných vecí Kubiš či veľa známych osobností kultúrnej, politickej a gastronomickej scény. Použijem slová, ktoré povedal pán Kubiš, že Pivnica u Zlatej Husi už dávno nie je iba reštaurácia, ale je to už vlastne ” Inštitúcia “, ktorá ponúka hosťom krásne zážitky a reprezentuje Slovensko svojou pohostinnosťou a výborným jedlom.

Gurmán na Slovensku sa pridáva ku gratulantom a želá už tretej generácii Jajcajovcov, aby im to stále išlo tak výborne a mali veľa, veľa spokojných hostí.

Foto: Gurmán a Pivnica u Zlatej Husi

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content