Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Legendárny Gundel sa otvoril všetkým

Ako korona zmenila najslávnejšiu maďarskú reštauráciu

Nie je v Maďarsku snáď známejšia a slávnejšia reštaurácia. Síce medzičasom mnohé získali medzinárodné ocenenia, vrátane hviezdičiek od Michelina, ale – Gundel je len jeden.

Legendárna reštaurácia, založená pred 127 rokmi Károly Gundelom sa za roky svojho fungovania stala doslova národnou inštitúciou. Ak aj niekto nepočul o reštaurácii Gundel, určite počul napríklad o Gundel palacinkách. Maďari o nich hovoria, že sú vraj slávnejšie ako Sacher torta.

Všetky hviezdy showbiznisu

Keď prídete z ulice do reštaurácie, prvé, čo každého návštevníka určite ohromí, je krásny secesný interiér. Minulý rok, počas lockdownu ho zrekonštruovali, takže po znovuotvorení, ktoré bolo v decembri 2021 naozaj máte pocit, ako by ste sa zrazu ocitli na začiatku minulého storočia.

Celý komplex reštaurácie je rozsiahly, je tu reštaurácia, kaviareň s cukrárňou, budova má aj poschodie a početnými salónikmi a veľký dvor. Ak sem idete z druhej strany, teda z terasy, pri dverách si nemôžete nevšimnúť stojan s nenápadnou tabuľkou. Je na nej rozmiestnenie stolov a na každom meno. Keď sa prizriete bližšie, vidíte mená ako Pitt, Havel, Wales, Ján Pavol II., Jolie… to všetko sú hostia, ktorí Gundel navštívili. Ich zoznam sa číta ako who is who svetového showbiznisu a politiky.

Sláve a veľhlasu podniku zodpovedali do korona vírusu aj ceny a dresscode. Bez kravaty ste tu ani nemohli vystúpiť, deti pri stoloch boli nemysliteľné a účet za večeru sa rátal v stovkách eur.

To všetko už je od marca 2020 minulosťou. Prišiel lockdown, ale najmä – z Budapešti zmizli turisti – a keďže veľká časť pochádzala z Ázie, Ameriky a Izraela, ešte stále sa do veľkej miery nevrátili.

Zásadné zmeny

Gundel v máji minulý rok zmenil majiteľov, stala sa ním známa spoločnosť Eventrend Group (vlastnia napríklad aj slávnu kaviareň New York Café) a tí zaviedli nové „poriadky“. To hlavné, že Gundel je „inštitúciou“ tradičnej maďarskej kuchyne zostalo zachované, zmenila sa však cenová politika a nóbl interiéry sa sprístupnili všetkým, kto má záujem v Gundeli stráviť nejaký čas a minúť nejaké peniaze – už to nemusia byť stovky EUR najete sa tu podstatne lacnejšie, dokonca lacnejšie ako v niektorých iných podnikoch.

Štvorchodové večerné menu stojí 53 Eur a aj cenu jednotlivých jedál v jedálnom lístku sú sympatické.

Deti už nemajú vstup zakázaný, naopak, sú vitané, teda aspoň počas dňa. Majú vlastné menu s veľmi kreatívnym vzhľadom a dokonca tu majú celý týždeň aj animátorov,či babysitting ,ak by sa rodičia chceli v kľude najesť sami.

Keďže reštaurácia sa nachádza v parku a hned veľa zoologickej záhrady, je pre rodiny s deťmi ideálnym miestom na občerstvenie a začiatok, alebo koniec výletu do Zoo a okolia. „Chceli by sme pokračovať v dedičstve Gundelovcov a chceli by sme sa venovať aj deťom a ponúknuť im aktivity, ktoré by rodinám spríjemnili návštevu reštaurácie,“ hovorí marketingová riaditeľka Mariann Pintér. Samotný Károly Gudel mal totiž mnohopočetnú rodinu.

Podnik otvorili dokonca aj pre psíčkarov, psy majú dokonca tiež vlastný jedálny lístok. Jediné obmedzenie je, že môžu byť len na vonkajšej terase.

Samozrejme, kto si chce užiť noblesu a atmosféru „starého“ Gundelu, má priestor večer, po 18.00, kedy sa podáva troj. alebo štvorchodové menu.

Mamina kuchyňa ako inšpirácia

Po zmene majiteľov prišiel aj nový šéfkuchár, Viktor Moldován niekoľko rokov propagoval a varil maďarskú kuchyňu v Japonsku a len nedávno vymenil krajinu vychádzajúceho slnka za Budapešť. Hovorí, že najväčšou inšpiráciou preňho vždy bola a stále zostáva kuchyňa jeho mamy. Len pri svojich receptoch používa modernejšie technológie a jedla podľa súčasných trendov odľahčuje. Základ jedálneho lístka však nebolo potrebné písať, pretože je napísaný už viac ako 80 rokov.

Podľa Mariann Pintér, riaditeľky marketingu, všetky zmeny, ktoré sa v Gundeli udiali, vníma domáce „publikum“ veľmi pozitívne a cestu do reštaurácie si nachádzajú aj tí, ktorí ju roky považovali za nedostupný podnik pre horných 10 000. Domáci návštevníci tu momentálne prevažujú, a než sa vrátia turisti zo zámoria, to asi nejaký čas tak ešte aj bude.

Foto: Archív Gundel

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content