Známy reštauračný bedeker Gurmán na Slovensku organizuje už 11. ročník festivalu pre gurmánov z celého Slovenska. To že ide asi najobľúbenejšiu akciu pre gurmánov svedčí nielen jeho 10 predchádzajúcich ročníkov, ale hlavne počet reštaurácií, ktoré sa každoročne zapájajú. Gurmán na Slovensku pre vás vybral rekordných 44 zaujímavých reštaurácií a predstaví vám aj zopár tvárí nových mladých šéfkuchárov.
Pripravte sa na hojné a rôznorodé menu z celého Slovenska, ktoré vás iste potešia. Opäť vás na svoje pochúťky pozývajú hviezdy slovenskej gastronómie ako UFO, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Doma u nás, Kaviareň Slávia, Hotel Lomnica, IASAI, Au Café, BISTRONOMY či Albrecht. Rovnako aj osvedčené gurmánske adresy: Carnevalle, Nostalgie, Villa Rosa, Ohnisko, Hostinec Košice, Chateau Gbeľany, Hotel Hviezdoslav či Zylinder.
Prezentovať sa budú noví talentovaní kuchári z reštaurácií, ako je Apolka z Bratislavy s prešporskou kuchyňou, Palatín vo Svätom Jure s rakúsko-uhorskou kuchyňou, Origin z Lučenca s modernou regionálnou kuchyňou a Bistro Bakoš z Košíc. Okrem klasických reštaurácií vám odporúčame vyskúšať aj prestížne hotelové reštaurácie, ako je Sissi v Hoteli Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, či Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Grand Restaurant Residence Hotel & Club ***** na Donovaloch a Hotel Elizabeth**** v Trenčíne.
Minulý rok bola do festivalu zaradená novinka: ako Jolly Jocker reštaurácia TRIAD z Rakúska oceňovaného šéfkuchára Uwe Machreicha. Ďalšou novinkou a naozaj bombastickou, je zapojenie 2 michelinskej reštaurácie Platán, šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska. Zapojí sa tiež ako Jolly Jocker so svojim Bistrom Platán.
Kto organizuje ZFJ?
Býva už dobrou tradíciou, že gastronomický rok na Slovensku sa začínal Zimným festivalom jedla. Reštaurácie po celom Slovensku varili, piekli, aby pre svojich hostí pripravili to najlepšie, čo ich jedálniček ponúka. Organizátorom tohto podujatia je Radoslav Nackin, ktorý zastrešuje mnohé spoločensko – gastronomické akcie na Slovensku, je autorom bedekra Gurmán na Slovensku, vydavateľom gastronomického časopisu Gurmán na Slovensku, Thuries Academy, Školy varenia pre gurmánov vo Sv. Jure či známych Gurmán Festov v Bratislave a Košiciach.
Ako vlastne funguje Zimný festival jedla ?
Festival funguje na princípe rezervácií vo vybraných reštauráciách. Hosť si vyberie zo zoznamu reštaurácií, ktoré do festivalu vybral bedeker Gurmán na Slovensku, pozrie si ich festivalové menu pozostávajúce z 3-4 jedál, vína a minerálnej vody. Porovná jednotlivé menu, a to, ktoré ho najviac osloví, tam si rezervuje degustáciu. 3 chodové menu je vo všetkých reštauráciách v cene 32 € alebo 35 €. Iba Zlatou vidličkou ocenené reštaurácie ponúkajú 4 chodové menu v cene 55 €.
Menu obsahuje jedlá v troch kategóriách:
- Chute regiónov – jedlo so surovín z okolitého regiónu danej reštaurácie
- Ikonické jedlo – je to takzvaný „signature dish“ festivalovej reštaurácie
- Kuchárova voľba – je niečo čo nám kuchár ponúka ako svoju novinku
Počty miest v každej reštaurácii sú limitované, nie každá ponúka možnosť rezervácie na každý deň, preto si treba rezerváciu uskutočniť čo najskôr. Menu sú výnimočné a každá reštaurácia sa chce pochváliť svojim lákavým výberom.
Kto je partnerom ZFJ?
Hl. partermi ZFJ sú:
- Slovakia Travel – národná destinačná organizácia v oblasti podpory rozvoja cestovného ruchu v Slovenskej republike so zameraním prezentácie SR v zahraničí a na Slovensku ako cieľovej krajiny cestovného ruchu.
- FUN rádio – prinášareportáže a súťaž o ZFJ
- spoločnosť KON – RAD sro – dodávateľ S.Pellegrino a Acqua Panna– svetoznámych vôd, ktoré ponúkajú festivalové reštaurácie ako súčasť svojho menu.
- Startitup – prináša reportáže a súťaž o ZFJ
Podobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu, každoročne sa do nich zapája tisíce návštevníkov. Ako je to u nás, sme sa opýtali Radoslava Nackina.
Hovorí, že vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj o 30%. V zahraničí ide skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie ako na celom Slovensku. Napríklad taký Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, ale tu príde za 14 dní až 100 000 návštevníkov a je to spojené aj s festivalom na pláži – takým non stop picknikom. Na Slovensku sa zapája každoročne 5 -7 000 hostí. Čo je za 10 rokov trvania ZFJ pekných cca 50 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 15 – 20 %“
Súčasťou Zimného festivalu jedla býva aj sprievodný program. Pre ročník 2024 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom – šéfkuchárom reštaurácie UFO, kuchárom roka 2020 na Slovensku. „Pripravujem ešte jeden takýto výnimočný kurz. Info o ňom nájdete v „Sprievodných akciách“ na stránke festivalu. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne je stavaný pre 10 ľudí,“ vysvetľuje R. Nackin.
Atraktívne sú aj Gurmánske pobyty, ktoré ponúkajú hotelové zariadenia zapojené do ZFJ. Ponúkajú zvýhodnenú cenu na ubytovanie a k tomu festivalovú večeru vo svojej reštaurácií. „ Je to veľakrát veľmi výhodné a stojí zato si takýto pobyt rezervovať,“ odporúča R. Nackin.
Už tradične sa budú organizovať aj Gurmánske víkendy so Champagne Laurent Perrier vo vybraných festivalových reštauráciách. Hosť tam dostane k svojmu menu navyše pohár Champagne.
„Takže sprievodný program je určite pestrý. Určite si nenechajte ujsť túto možnosť milí gurmáni a rezervujte si večeru alebo obed včas vo svojej obľúbenej reštaurácii, alebo sa vydajte na cesty a objavujte nové po celom našom krásnom Slovensku,“ odporúča R. Nackin.
Rezervovať si môžete na www.ZimnyFestivalJedla.sk