Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Valérie Rousselle, Château Roubine, Lorgues

Valérie Rousselle by sme mohli pokojne oslovovať ako „Madam Rosé“. Táto elegantná, charizmatická dáma sa totiž nemalou mierou pričinila o rozšírenie popularity ružového vína z Provence do celého sveta. My sme jednu z najvýraznejších osobností francúzskeho vinárstva z oblasti Côte d’Azur mali možnosť navštíviť minulé leto priamo u nej doma na zámočku Château Roubine.

Château Roubine je jedno z mála cru classé vinárstiev v oblasti Provence Var a Valérie Rousselle je jeho majiteľkou a výkonnou riaditeľkou. Toto vinárstvo sa nachádza v nádhernom, typickom provensalskom údolí, ktoré je obklopené levanduľovými poľami, olivovníkmi a rozmarínom. Dominuje mu úchvatná vinica s rozlohou 72 hektárov a zámok, ktorý do roku 1307 patril templárskemu rádu a potom pripadol rádu sv. Jána. História regiónu je odnepamäti spätá s pestovaním viniča. Už za čias Rimanov tadiaľto viedla obchodná cesta z východu na západ a mestečko Lorgues stálo na križovatke s cestou zo severu k Stredozemnému moru. Aj v erbe mesta nájdete odkaz na bojovnú minulosť tamojších rytierov v podobe leva a draka. Valérie si ho prepožičala aj pre svoju značku vína, aby pokračovala v rozvíjaní tradície vinárstva v tomto regióne. Bola jednou z prvých, ktorí sa vrátili k výsadbe a pestovaniu starých odrôd viniča, z ktorých niektoré už takmer vymreli, ako napríklad clairette, mourvèdre či tibouren.

Dnes dominuje v jej ponuke vín rosé a červené víno, ale vyrába aj ľahšie biele vína. Hlavným kvalitatívnym radom sú Lion & Dragon a ikonické cuvée Inspire s logom starého koreňa viniča pripomínajúceho tanečnicu na lúke. Dizajn tejto fľaše s kovovým logom koreňa je výnimočný a jeho autorom je jej syn Adrien. Impulzom pre to, aby sa pustila do produkcie vína, bol jej otec. Zobral ju raz na návštevu okolia, aby priateľom pomohol s kúpou starého vinárstva Château Roubine, ktoré bolo vtedy v dezolátnom stave a na predaj. „Keď som toto úžasné miesto zbadala, okamžite som si ho zamilovala. Mala som vtedy iba tridsaťtri rokov, bývala som s mužom a malým synčekom v Paríži. Hneď na druhý deň ráno som telefonovala otcovi, že to miesto je ako šité pre mňa a že by som ho veľmi chcela kúpiť. Otec mi s celým procesom pomohol a požičal mi aj peniaze na kúpu. Začiatky boli ťažké, onedlho sa mi narodila dcéra Victoria a bolo náročné starať sa o malé deti, rozbiehať vinárstvo a ešte aj rekonštruovať starý kaštieľ. Ale inak to nešlo, chcela som s rekonštrukciou začať ihneď,“ spomína Valérie.

Valérie sa narodila v Saint-Tropez. Jej otec mal na Pampelonne pláž s názvom Bora Bora a potom veľký kemping Kontiki, aj preto jej kroky viedli na Hotelovú školu v Lausanne. Po škole nastúpila do hotela Royal v Deauville, kde pracovala na manažérskych pozíciách a tu prišla do kontaktu s talasoterapiou. Vďaka skúsenostiam svojho priateľa Cécila Destainga, doktora farmácie, rozšírila svoje aktivity aj o produkciu kozmetiky Sens en Provence. Táto špeciálna kozmetika sa vyrába na báze polyfenolov nachádzajúcich sa v šupke, zrniečkach a stopkách viniča. V kombinácii s rozmarínom, divokým tymianom a pikantnou levanduľou z oblasti Var je táto kozmetika veľmi prospešná pre pleť a jej regeneráciu.

Opýtal som sa Valérie, čo má na živote uprostred provensalských viníc najradšej: „Milujem, keď si môžem ráno zabehať po viniciach a nasávať svieži vzduch v nádhernej prírode. Spoločnosť mi často robí môj verný psík. Vtedy sa viem najlepšie odreagovať a načerpať novú energiu,“ vyznala sa Valérie, ktorá región, v ktorom žije, miluje a ktorá viackrát počas nášho rozhovoru spomenula, že by si nevedela predstaviť žiť a vychovávať svoje deti niekde inde. „Okrem toho, že je to nádherné miesto, je aj praktické pre život. Veď do známych miest Marseille, Aix-en-Provence či Nice je to menej ako hodina autom a z Nice je letecké spoje-nie do celého sveta,“ vysvetľuje.

Valérie je, samozrejme, aj veľká gurmánka a rada jedáva na terase svojho domu domácke jedlá z kvalit-ných surovín v tradičnom podaní. Obzvlášť obľubuje hľuzovku, po ktorú si chodí k šéfkuchárovi Brunovi – kráľovi hľuzoviek. Samozrejme, rada páruje jedlá so svojimi vínami. Pri našej návšteve práve varila so svojou marockou gazdinkou jahňacie s cesnakom a servírovala ho s cícerom. Medziiným nám počas nášho rozhovoru len tak mimochodom spomenula, že jej vínam dôveruje a osobne si ich vybral do svojich reštaurácií aj svetoznámy šéfkuchár Alain Ducasse. Návšteva u Valérie a jej prívetivý a priateľský prístup na nás zanechali veľký dojem. Ako sa sama vyznala, vinárstvo je jej celoživotnou vášňou a s podporou svo-jej rodiny sa jej darí žiť krásny život plný zaujímavej a naplňujúcej práce.

Text: Radoslav Nackin
Foto: Château Roubine

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content