Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Umenie jesť a milovať.

Z filmu Umenie jesť a milovať

To je vlastne to, čo gurmáni robia radi. Ale je to aj názov nového francúzskeho filmu v origináli La Passion du Dodin Bouffant s výborným hereckým obsadením v osobách Juliette Binoche a Benoit Magimel. Je to úžasný film, ktorý mohli natočiť naozaj iba Francúzi. V recenziách sa píše, že je to až tak moc o jedle, že je to vlastne akési “gastroporno”. Možno s týmto názorom súhlasiť, i keď ja si skôr myslím, že je to skvelá sonda do začiatkov gurmánstva a tradičnej vidieckej kuchyne 19. storočia vo Francúzsku. Film sa odohráva na francúzskom vidieku v roku 1885 a hlavnou postavou je veľký gurmán Dodin Bouffant a jeho kuchárka. Nečakajte žiadnu hlbokú myšlienku, ani dejovú zápletku, pretože skutočne sa celý film iba varí a konzumuje. Dokonca film začína tak, že 2O minút sledujeme Juliette Binoche ako pripravuje skvelé menu v nádhernej vidieckej kuchyni s originálnymi dobovými medenými nádobami na dobovom sporáku a peci a servíruje ho šiestim džentlmenom. Nikto nič nehovorí, len si vychutnávajú to skvelé jedlo. To vám poviem, určite choďte na tento film najedení, lebo túto scénu neprežijete 🙂

Všetky recepty do tohto filmu vytvorila, samotné procesy a spôsob varenia hercov naučila, svetoznáma kuchárska ikona Peirre Gagnair – držiteľ 14 michelínskych hviezd a jeden z piatich zakladateľov Cuisine Nouvelle v 80-tych rokoch vo Francúzsku. Herci to dali ozaj báječne a uveríte im každý jeden pohyb. A varenie s radosťou priam z nich vyžaruje. 

Ak milujete varenie, prípravu jedál a samotnú ich konzumáciu, tak rozhodne na tento oddychový film choďte.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content