Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Trofej Bocuse d´Or zostáva vo Francúzsku

Najprestížnejšiu kuchársku súťaž sveta, Bocuse d´Or síce vymysleli Francúzi, resp. kuchár storočia Paul Bocuse, ale na víťazstvo v nej musia vždy niekoľko rokov čakať. Tento rok sa dočkali – po ôsmych rokoch je víťaz znova z krajiny galského kohúta. Dokonca z rodného mesta zakladateľa, z Lyonu. Tohtoročné svetové finále, ktoré sa koná každé dva roky a tento krát bolo kvôli korone netradične koncom septembra, vyhral tím šéfkuchára Davy Tissota.

Ten vedie reštauráciu pri Institut Paul Bocuse v Ecully pri Lyone. Na druhom a treťom mieste skončili škandinávske tímy, ktoré súťaži v posledných rokoch dominujú – Dánsko a Nórsko. Súťaže sa zúčastnilo 24 tímov z celého sveta – 10 z Európy, 5 z Ázie, 5 z Ameriky, 2 z Afriky a 2 na divokú kartu.

Tohtoročný Bocuse d´Or bol iný ako minulé, reflektoval pri výbere tém aj na súčasné dianie vo svete, napríklad na vlnu home office a zatvorených reštaurácií.  Jednou z tém totiž bolo pripraviť 3-chodové menu, ktoré si možno zobrať so sebou, teda take away. Ako hlavná surovina boli určené paradajky a v hlavnom jedle mali byť ešte krevety. Menu muselo byť prezentované v balení, ktoré sa dalo znova použiť, bolo vyvinuté súťažiacimi a muselo byť z rastlinných materiálov. Najlepšie sa s touto úlohou popasoval tím zo Švédska.

Prvý krát bola udelená aj cena za sociálnu angažovanosť – Social Commitment Award, tú získal tím z Kolumbie.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content