Žiadne jedlo nie je pre rakúsku kuchyňu také typické ako dozlatista vyprážaný teľací rezeň. Tu sú viedenskí obľúbenci odborníkov z Gurmána na Slovensku a Falstaffu.
Dokonalý Wiener Schnitzel nie je ľahká úloha. Najdôležitejšou ingredienciou je samozrejme mäso – pravý viedenský rezeň možno pripraviť len s teľacím mäsom. Najlepší šniclový kuchári majú dôveryhodných dodávateľov mäsa, ktorí zaručujú najlepšiu kvalitu a dokonalý rez. Je vecou filozofie, ktorý kúsok teľacieho sa vyberie. Dlhoroční viedenskí kuchári oceňujú najmä teľací orech.
Mäso by sa malo naklepávať len veľmi opatrne, pretože sa nesmie narušiť bunková štruktúra mäsa, aby zostalo šťavnaté. Rezeň chutí najlepšie, keď je opražený na prepustenom masle a keď je strúhanka pekne nakysnutá, t. j. keď zlatožltá placka bubla a je vzdušná. Ak hľadáte najlepší Wiener Schnitzel, musíte ísť do Viedne. Po malom prieskume a vášnivých diskusiách sa gurmáni z Gurmánu na Slovensku, aj po konzultáciách s kolegami z Falstaffu zhodli na týchto desiatich favoritoch:
1. Schwarzes Kameel
Noblesný hostinec v srdci Viedne je nepochybne jednou z najlepších adries pre pravý Wiener Schnitzel. Už viac ako 400 rokov je »Kameel« symbolom najlepšej viedenskej pohostinnosti a šikovne spája tradíciu a životný štýl.
2. Meissl & Schadn
Mladá reštaurácia v hoteli »Grand Ferdinand« sa úplne zasvätila Wiener Schnitzelu a pripravuje ho buď na masti, prepustenom masle alebo oleji. Názov si požičali od ikonickej reštaurácie z Neuer Marktu, ktorá bola zničená v roku 1945, a vytvára tie najvyššie gurmánske očakávania.
3. Meierei im Stadtpark
Nenáročná vlajková loď gurmánskeho chrámu »Steirereck« patriaca Birgit a Heinzovi Reitbauer ponúka nielen veľkolepý výber syrov v mliečnom bare, ale aj chutné raňajky a jedlá viedenskej kuchyne. Medzi nimi je jeden z najlepších Wiener Schnitzeliov v meste.
4. Meixners Gastwirtschaft
Rovnako ako Asterix zachránil svoju dedinu pred Rimanmi ako poslednú galskú baštu, tak majiteľ bránil svoj hostinec vo štvrti Favoriten pred drvivou väčšinou reštaurácií s rýchlym občerstvením a stánkami s kebabom. Nemá čarovný nápoj ako Asterix, ale jeho manželka Berta má zázračnú zbraň, konkrétne jeden z najlepších Wiener Schnitzelov v dunajskej metropole.
Restaurant Eckel
Christine Mueller-Zarl je štvrtou generáciou, ktorá prevádzkuje klasický hostinec, akých bolo na Sieveringen Strasse viacero. Rezeň sa tam klepe, obaľuje a pečie už rovnako dlho. Tento zážitok môžete ochutnať v jej útulnej reštaurácií aj dnes..