Nový rok je ďalšou príležitosťou kedy zvykneme siahnuť po bublinkách.
Champagne to je noblesa, nevyprchavajúca kvalita a história vo fľaši. Hodovať ako králi, cítiť tú nevšednosť je okúzľujúci pocit a určite si ho predovšetkým na Vianoce a Nový rok dopraje nejeden gurmán.
Nemusí to však byť nevyhnutne Champagne ako je to v tých najlepších filmoch, ktoré vám navodí tieto blažené pocity. Existuje vo svete veľké množstvo nemenej kvalitných šumivých vín. Obzvlášť v dnešnej ťažšej dobe je to aj ekonomický ukazovateľ, ktorý nás môže nasmerovať k iným variantam so skvelou kvalitou v pomere k cene.
Crémant
Začneme v samotnom Francúzsku, kde je veľmi populárnym aj Crémant. Existuje osem regiónov Crémantov a tri najväčšie:
Loire / prevážne Chenin Blanc/
Alsasko / prevážne Rulandské biele/
Bourgogne / prevážne Chardonnay a Pinot Noir/
Zvyčajne ponúkajú ľahké jablko/ hrušky a citrusové plody zladené s tónmi tradičných sušienok. Môžu byť označené aj vyššími úrovňami prihliadajúc na kvalitu hrozna a dlhšie zrenie: „Prestige“ „Emotion“ a „ Grand Eminent“
Sladký a suchý talianský šum.
Sladké šumivé vna z Piemontu sa hodia dokonale k sladším kúskom jedla. Intenzívne hroznové Asti / Spumante/ alebo sladšie poloperlivé Moscato d´Asti . obe sú ľahké a zábavné s hladinou alkoholu okolo 5-8%. Piemont je tiež domovinou Alta Langi, tradičného suchého šumivého vína vyrobeného z klasického champského hrozna Chardonnay a Pinot Noir. Presunúc sa na východ a sever talianska narazíme na vychádzajúce hviezdy talianskeho trhu so šumivými vínami tradičnou metódou: Franciacorta a Trentodoc. Ale ktoré bublinky dobili svet? No predsa Prosecco. Je ho veľ značiek a oblastí, ale určite hľadajte s označením DOCG, suché a najmä tie z Valdobbiadene, Conegliana a Asola. Fajnšmekri vedia, že naprestížnejším vnohradom na Prosecco je „Cartize“ priamo v srdci Valdobbiadene.
CAVA
Je vlastne tiež champagne, robí sa tak isto, ale ako vieme používať tento názov môžu iba šumivé zo Champagne. Je to elegantné víno a momentálne aj za dostupnejšiu cenu, pretože sa jeho predaje za posledné desaťročie ustálili v celosvetovej konkurencii s Prosecco mániou. Cavu vyberajte s označením „ Riserva“ alebo „Gran Riserva“ s ohľadom na dlhšie zrenie a komplexnejšiu intenzitu. Dvaja najväčší výrobcovia Cadorníu a Freixenet ponúkajú celý rad úrovní kvality a cien. Pre tých odvážnejších je tu množstvo malých výrobcov. V slávnom regióne Rioja nedávno predstavili „ Espumoso de Rioja“ – šumivé vína vyrobené z kvalitného, ručne zbieraného hrozna, ktoré zreje značný čas. Minimum pre ich najvyššiu úroveň Gran Aňada je 36 mesiacov, čo je prísnejšie ako minimálne požiadavky na ročníkové šampanské!
Šumivé klasiky Nemecka a Rakúska
Možno vás prekvapí, že najväčším spotrebiteľom šumivého vína na svete nie je Francúzsko ani Anglicko či USA, ale Nemecko. Vyrábaj aj sami veľa sektov a šumivého vína pod označením „ Deutscher Sekt b.A“. Prevážne sú to rizlingy a sú absolútnou pochúťkou, vyznačujúce sa eleganciou odrody a jej telom. Rakúsko má pre Sekt svoje klasifikácie „Reserve“ alebo „Grosse Reserve“ označujú ručne vyrábané vína tradičnou metódou. Väčšinou ide o iskrivé Veltlínske zelené, ktoré prekvapí a poteší zároveň.
Slovensko
Tu je veľkým a dlhoročným kráľom Sekt Hubert, prvé šumivé víno vyrábané metódou champagne mimo francúzskeho Champagne. Tradícia nepustí a Sekt Hubert L´Original Brut boduje po celom svete. Najmä posledné kúsky od Hubertu : Johan a Paulína, pôsobia veľmi nonšalantne a sviatočne. Medzi malými výrobcami je klasikou Hacaj, dosť vydarené sú aj Tajná a Mrva a Stanko.
Svet
Takmer každá väčšia vinárska krajina ponúka šumivé vína, od Čile po západné pobrežie USA, od Nového Zélandu po argentínske predhorie Ánd. Dá sa však povedať že pri hľadaní kvalitných bubliniek za dobrú cenu vyčnievajú dva národy: Južná Afrika a Austrália. V prvom prípade hľadajte vína s označením „Méthode Cap Classique“, čo znamená vína fermentované vo fľašiach a zrejúce vína. Juhoafrickí výrobcovia vína často dopĺňajú klasické odrody o miestne Chenin Blanc alebo Pinotage. Môžete očakávať typickú bohatosť teplého podnebia v podobe citrusov a ovocných sadov. Tasmánia je hviezdou austrálskej scény šumivých vín. Ostrov leží na 42 stupni južne od rovníka, takže je to oveľa chladnejšia ponuka ako africké vinárstva. Ale opäť je to chladný oceán, ktorý zabezpečuje charakteristickú jasnú kyslosť hrozna. Poprední výrobcovia Arras a Jansz prelomili medzinárodné trhy a ich vína sú široko dostupné.