Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Štyri dni v práci ako lákadlo

V hotelovej sieti 25hours Hotels ponúkajú namiesto 5-dňového 4-dňový pracovný týždeň

Zaujímavý experiment a zároveň spôsob, ako prilákať do gastra a hotelierstva nových zamestnancov, vymyslela hotelová sieť  25hours Hotels. Od apríla idú vo všetkých svojich 11-tich hoteloch v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku (okrem toho majú ešte hotely v Dubaji, Florencii a Paríži) zaviesť možnosť 4-dňového  pracovného týždňa.

Pilotne skúšali tento projekt od novembra 2021 do februára 2022 v dvoch  hoteloch v Hamburgu a zapojilo sa doň 80 percent zamestnancov, ktorí ho hodnotili veľmi pozitívne. Čo je z pohľadu zamestnávateľov určite zaujímavé – počet uchádzačov o prácu počas experimentu v týchto hoteloch mnohonásobne vzrástol.

Od apríla si budú môcť všetci zamestnanci vybrať medzi novým 4-dňovým a klasickým 5-dňovým modelom. Tí, ktorí si zvolia nový model pracovného času, budú pracovať  deväť hodín každý zo štyroch dní v týždni a zaručené budú mať tri dni voľna.

Hotelová sieť 25hours Hotels je v Nemecku známa svojim inovatívnym prístupom

Záujemci si budú môcť vyskúšať nový systém počas trojmesačnej testovacej fázy. Ak by im nevyhovoval, môžu sa vrátiť k 5-dňovému pracovnému týždňu. Ak sa rozhodnú pre 4-dňový pracovný týždeň, upravia im zodpovedajúcim spôsobom pracovnú zmluvu. Plat im zostane nezmenený.  Štvordňový model si môžu zvoliť všetci zamestnanci bez ohľadu na ich pracovnú oblasť a pozíciu. Len stážisti, študenti, zamestnanci na čiastočný úväzok a budúce matky sú z právnych dôvodov z modelu vylúčení.

Ako sa vyjadrila Kathrin Gollubitsová z tejto hotelovej siete pre nemecké médiá „domnievame sa, že štvordňový pracovný týždeň zodpovedá potrebám našich zamestnancov. Aj tento nový benefit nám dáva lepšie možnosti pri hľadaní nových zamestnancov a zdôrazňuje pozíciu 25hours Hotels  ako inovatívneho zamestnávateľa”.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content