Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Situácia v hotelierstve a gastro je naďalej zlá

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska navrhuje, aby sa štátna pomoc vzťahovala aj na január až marec 2022

Prevádzky poskytujúce hotelové služby, turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby môžu od stredy fungovať v režime OTP. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Režim na ubytovanie sa tak uvoľní, keďže doteraz mohli hotelieri ubytovať záujemcov iba v režime OP+. Prevádzkovatelia ubytovacích zariadení môžu teda po novom ubytovať kompletne zaočkovaných klientov, tých, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali pred menej ako 180 dňami, ale aj ľudí s platným negatívnym PCR alebo antigénovým testom.

Situácia v hotelierstve a gastro segmente je však naďalej kritická. Viacero zariadení, napriek určitému uvoľneniu, dočasne zatvorilo svoje prevádzky a iné to zvažujú. Rôzne možnosti štátnej pomoci, aj zníženie DPH na služby gastro, zostávajú zatiaľ nenaplnené, rovnako tak ďalšia podpora cestovného ruchu. To, že ide o vážne problémy, ktoré hotely a reštaurácie nezvládnu bez pomoci štátu, potvrdil aj najnovší prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
AHRS urobila začiatkom februára prieskum zameraný na vývoj tržieb a návštevnosti ubytovacích
a stravovacích prevádzok klientami. Prieskum sa zameral na obdobie od januára do marca 2022, teda na
obdobie, počas ktorého platia opatrenia prijaté v súvislosti s vlnou omikronu. Cieľom prieskumu bolo zistiť
vývoj tržieb a dopady prijatých opatrení na návštevnosť hotelov a reštaurácií.

Situácia v gastro je naďalej zložitá


Prieskum potvrdil, že aj napriek otvoreniu hotelov v závere decembra 2021 a otvoreniu reštaurácií začiatkom
januára 2022, sa situácia v gastro sektore a hotelierstve zásadne nezlepšila. Práve naopak. Viac ako 40%
opýtaných prevádzok aj po uvoľnení opatrení a otvorení muselo svoje prevádzky znova zatvoriť. „Hlavným
dôvodom zatvárania prevádzok je pokles dopytu a chýbajúci hostia“, uviedol Marek Harbuľák, prezident
Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
Až tri štvrtiny opýtaných manažérov prevádzok uviedlo, že v januári 2022 zaznamenali pokles tržieb o viac
ako 40% v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. V mesiaci január dosiahlo 60% hotelov a penziónov
vyťaženosť svojich kapacít do 20%. Len necelých 12% hotelov a penziónov malo obsadenosť vyššiu ako
40%, čo predstavuje úroveň, pri ktorej tržby zvyčajne pokryjú náklady.

Ubytovacie zariadenia hlásia stále pokles tržieb


Ako hlavné dôvody poklesu uvádzajú prevádzkovatelia meniace sa opatrenia, predovšetkým podmienky pre
vstup hostí do prevádzok zariadení (51% prevádzkovateľov). Iba 12% z nich vidí ako hlavnú príčinu poklesu
obavu hostí z možného nakazenia sa ochorením COVID- 19.
Hotelieri a gastro prevádzky pritom neočakávajú zlepšenie situácie ani vo februári a marci. Vývoj rezervácií
a dopytov je stále veľmi nízky. Pobytové hotely a penzióny dúfajú, že jarné prázdniny a zmiernenie opatrení
by mohli o niečo zvýšiť vyťaženosť ich kapacít. Pre absenciu zahraničných turistov a chýbajúce podujatia
bude však situácia v mestských hoteloch aj vo februári a marci naďalej zlá.
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska preto navrhuje, aby sa obdobie poskytovania štátnej
pomoci – za súčasného nastavenia podmienok – rozšírilo na mesiace január až marec 2022. Ide
predovšetkým o príspevok na udržanie pomoci v projekte Prvá pomoc, ako aj pomoc pre cestovný
ruch, ktorú poskytuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content