Sezóna husaciny začala

Obdobím husacích hodov je vždy jeseň a začínajú koncom augusta takzvaným dňom otvorených dvorov husacinárov, kde inde ako v Slovensko Grobe – ” Hlavnom meste husaciny ” na Slovensku. Už desaťročia sa táto tradícia rozvíja z pokolenia na pokolenie a pečú sa v Grobe známe grobské husy, husacia pečienka, tradičné lokše a skvelá dusená kapusta. Každá rodina má na pečenú hus svoj zaručený rodinný recept samozrejme, každá rodina pečie pečienku svojim jedinečným spôsobom a aj dusená kapusta sa kde tu líši. Veľa rodín sa pred 30 rokmi rozhodli premeniť toto dovtedy podomové pohostenie pre malé skupinky vo svojich obývačkách či garážach na seriózny reštauračný biznis. Tak akosi vznikla aj známa reštaurácia Gurmánsky Grob.

Boris a Klaudia Haškovci

Vymenil hlavné mesto Slovenska za hlavné mesto husaciny.

Boris Haško sa so svojou manželkou Klaudiou rozhodli presťahovať z Bratislavy do Grobu a postavili tu pred14 rokmi rodinný dom a urobili v ňom reštauráciu. Boris pracuje celý život v gastronómii a preto sa rozhodli ponúkať ako inak – husacinu. Začínali v malom, Boris mal na starosti kuchyňu a pečenie husí a manželka Klaudia obsluhovala. Postupne sa chýr o ich skvelej husacine šíril, hostí pribúdalo, reštaurácia sa zväčšovala. Z malého podniku sa tak stala „inštitúcia husaciny“ kde sa naraz zmestí až 200 hostí a v kuchyni a v servise sa o nich spolu s brigádnikmi starajú až tri desiatky ľudí.

Z husaciny sa stala celoročná záležitosť.

Za posledné roky sa ponuka husaciny rozšírila aj do zimných a jarných mesiacov. Zámerom Haškovcov vždy bolo, mať reštauráciu otvorenú počas celého roka. Preto postupne k interiéru dobudovali v Gurmánskom Grobe veľkoryso poňaté exteriérové atrakcie, akúsi zónu relaxu pre dospelých no najmä pre detských návštevníkov. Je tu terasa, altánok, detské ihrisko pre menšie deti a najnovšie aj pumptracková dráha pre tie staršie. Tú vybudovala obec hneď v susedstve reštaurácie, takže zo záhrady je sem priamy vstup, čo Haškovcov veľmi teší.

Ponuka nielen husaciny

„Husacinový“ jedálny lístok obohatili o ďalšie jedlá a najmä rôzne tematické gastronomické akcie, ktoré majú u hostí veľký úspech. Na jeseň je to aj tu najmä o husacine, týždenne pečú desiatky husí. Nakoľko chovanie husi v Slovenskom Grobe už dávnejšie vymizlo, tak im husi chovajú a pripravujú ich dodavatelia z okresu Galanta a Dunajska Streda. Dodávajú ich vypitvané a pripravené tak, ako si v Gurmánskom Grobe želajú. Tu ich pečú  aj v klasických peciach na drevo, teda tradičným spôsobom.

Všetko je domáce z vlastnej produkcie.

Nielen husi, ale všetko, čo dostanete na tanieri robia v reštaurácii sami, okrem lokší, tie im dodávajú domáce gazdiny z dediny, ktoré sa na ich prípravu špecializujú. „Lokší spotrebujeme stovky, pripravovať ich u nás v kuchyni pri „frmole“, ktorý tu býva, by nebolo nereálne a ani efektívne,“ vysvetľuje majiteľ Gurmánskeho Grobu.

Prívetivý a spokojný personál je veľmi dôležitý

Hoci sa rokmi stal z malej reštaurácie pomerne veľký podnik, stále však ide o rodinnú záležitosť, takže jedného, alebo druhého, resp. oboch Haškovcov v reštaurácii stretneme od skorého rána až do záverečnej. klaudia hovorí, že je dôležité, aby boli svojim prístupom  vzorom a inšpiráciou pre zamestnancov a vedú ich k tomu, aby boli milí a profesionálni. „Husacina nie je lacná záležitosť, preto chceme aby si hostia pobyt u nás užili. Tiež chceme aby na nás nezabudli ani vtedy, keď nie je tá pravá husacinová sezóna a najedli sa tu aj vtedy rovnako dobre,“ uzatvára majiteľ úspešnej reštaurácie.

autori fotografií: Matt Rybanský a Dominika Noskovičová

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content