RÍM – večné mesto

Rím láka svojou históriou cestovateľov z celého sveta. Všetci chcú na vlastné oči vidieť pamiatky pochádzajúce zo slávnej Rímskej ríše, z čias cisárov, ktorí tvorili dejiny a položili základy našej západnej civilizácie. Na prehliadku mesta, v ktorom má takmer každý kameň, o ktorý zakopnete, nevyčísliteľnú historickú hodnotu, nestačí ani mesiac.

My gurmáni však máme radi Rím najmä pre jeho gastronomické bohatstvo. V tomto meste sa nedá odolať tunajším rodinným reštauráciám, ktoré Rimanom servírujú jedlo už celé desaťročia. Bedekrov so zaručenými tipmi, čo v Ríme vidieť a ochutnať, existuje v kníhkupectvách nespočetné množstvo, my sme si ale pre vás pripravili náš vlastný „gourmet guide“, s ktorým sa v Ríme určite nestratíte.

Základy rímskej kuchyne

Rímska kuchyňa je definovaná unikátnou sadou prísad, technikami a pokrmami, ktoré ju odlišujú od jedla všetkých ostatných talianskych miest. Dominujú samozrejme cestoviny.  Typicky rímske sú cacio e pepeso syrom pecorino romano z ovčieho mlieka a s čiernym korením. Ďalšími slávnymi špecialitami je saltimbocca alla Romana – teľacie mäso so šalviou a proscciutom, coda alla vaccinara – hovädzí chvost s paradajkovou omáčkou, carciofi alla romana – artičoky plnené zmesou byliniek s cesnakom, suppli – vyprážané ryžové guličky plnené syrom či pečené jahňacie mäso a hlavne vnútornosti na mnoho spôsobov. Obzvlášť výborné sú držky v paradajkovej omáčke.

Fine dining vo večnom meste

Na výber je množstvo podnikov od jednoduchých tratórií, ktorými je Taliansko preslávené, až po michelínske reštaurácie. Najlepšou z nich je La Pergola šéfkuchára Heinza Becka, ktorá od Michelina dostala tri hviezdičky. Za návštevu ale určite stojí aj jednohviezdičkový Pipero šéfkuchára Alessandra Pipera, u ktorého sme mali jeho kuchyňu možnosť ochutnať aj my. Zaujalo nás najmä predjedlo linguine s ustricami, paprikou a petržlenom a hlavný chod –  jahňacie mäso s ančovičkami a malinami, ikonické jedlo tejto reštaurácie. Napriek pre niektorých nemysliteľnej kombinácii ingrediencií, chutí toto jedlo neuveriteľne dobre a návštevu tohto podniku definitívne odporúčame!

Trhy a street food

Rím však definitívne nie je len o fine diningu. Každý správny gurmán by mal navštíviť miestne ranné trhy, z ktorých najlepší  a najznámejší je ten na Campo de‘ Fiori. (To je to slávne námestie, kde v roku 1600 upálili Giordana Bruna). Okrem čerstvého ovocia, zeleniny a všakovakých domácich zaváranín, rôznych druhov pesta či korenín, tu objavíte aj tradičné rodinné lahôdky Norcineria Viola, ktoré svoju činnosť začali už v 19. storočí.

V západnom rohu námestia nájdete známy street food Forno Campo de‘ Fiori, ktorý prevádzkuje prestížna rímska pekárska rodina Roscioli. Rimania sem chodia na pizzu, ktorú tu krájajú na prúžky a je tak vhodná pre tých, ktorý nemajú veľa času na obed. Okrem toho tu ponúkajú množstvo sladkých aj slaných koláčikov. Tá istá rodina nedaľeko vlastní aj prestížnu salumariu (v doslovnom preklade obchod, kde sa predáva saláma) Roscioli, ktorá je mixom winebaru, reštaurácie a luxusného obchodu s delikatesami. Hoci je ponuka rozsiahla, skutočnými hviezdami sú tu syry, pancetta a burrata s  paradajkami a mortadella s parmezánom.

Na severnom rohu Campo de Fiori je jedna z najlepších rímskych ostériií s názvom Da Fortunata. Ich domáce cestoviny cavatelli arabiatta sú známe po celom Ríme.

Ak by ste dostali chuť na naozaj špičkový street food, môžete okrem vyššie spomínanej pizze vyskúšať Supplizio. Momentálne ide o najvychytenejšiu streetfoodovú prevádzku v tomto meste. Otvoril si ju michelinsky šéfkuchár Arcangelo Dandini, ktorý kedysi vlastnil michelinskú reštauráciu L’Arcangelo, aby tu mohol hosťom podávať kvalitné a nápadité jedlá „so sebou“ za veľmi dobrú cenu. Ja som sa tam zastavil každý deň na jeho preslávené suppli.

Rím aj pre celiatikov a milovníkov pizze

Na obed si môžete odskočiť do jedinečnej Risotterie Melotti. Tu je všetko z ryže, ešte aj dezerty a grappa. Rodina Melotti si ryžu pestuje sama a vyrába z nej aj veľa produktov pre „bezlepkových“ gurmánov. Pre tých je skvelým tipom aj La Soffitta, kde varia všetky jedlá bez lepku a sú tiež členmi talianskej siete reštaurácií pre celiatikov.

Ak milujete pizzu, v Ríme ste na tom správnom mieste. Môžete ísť kamkoľvek a bude vždy 5-krát lepšia ako na Slovensku. Podľa Rimanov sú však tie najlepšie pizzerie Li Rioni a Da Remo. Ochutnal som v nich pizzu aj ja. Nečakajte žiaden luxus, sú to úplne obyčajné, no neuveriteľne dobré pizzerie. Kráľom Ríma v ponuke pizza al taglio  (pizza krájaná na prúžky) je však Gabriele Bonci a jeho Pizzarium. Ponúka neustále sa meniaci sortiment asi 50 druhov pizze s úžasne kombinovanými chuťami – sem musíte prísť!

To najlepšie v Ríme – rodinné reštaurácie s dlhou tradíciou

Reštaurácia Armando al Pantheon je šampiónom miestnych kulinárskych tradícií. Po viac ako päť desaťročí rodina Gargioli nepretržite produkuje rímske klasiky ako špagety alio olio e peperoncino  alebo coda alla vaccinara (ragú z hovädzieho chvosta na zeleninovom základe), pričom pripravuje hlavne sezónne prílohy ako puntarelle (čakanka katalánska) so sardelovou omáčkou alebo vyššie spomínané carciofi alla romana.

Jednoduché, no úžasné jedlo podľa tradičných receptúr dostanete v asi najlepšom rímskom hostinci Cantina e Cucina s typickým interiérom a charizmatickým personálom. Ich najväčšou špecialitou je domáce tonnarello. Ceny sú tu veľmi priaznivé a jedlo výborné a preto sa sem bez rezervácie nedostanete. 

Najlepšie držky robia podľa miestnych v taverne Trilusa vo štvrti Trastevere, ktorá je vyhláseným miestom nočného života. Večer je na druhej strane rieky Tiber veľmi živo a v ponuke je všetko od menej všedných reštauračných konceptov, tratórií, pizzérií až po bary a puby.  Tunajší pub s názvom Ma Che Siete Venuti A Fà je považovaný za jeden z najlepších v Európe. Ja som dal ale každý večer prednosť winebaru, či skôr vinotéke Il Goccetto s vynikajúcou atmosférou, úžasným výberom vín a typickou obsluhou a la Italia.  Zrejme to nebol zlý nápad, lebo večer čo večer tu na poháriku vínka sedela asi polovica Ríma.

Toto mesto toho samozrejme ponúka oveľa, oveľa viac. Ak sa sem však vyberiete na pár dní a navštívite aspoň zlomok z vyššie odporúčaných podnikov, určite nebudete ľutovať.

Salute priatelia a ochutnajte Rím!

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content