Gastronómia je stále najmä mužský svet a to napriek tomu, že žien s oceneniami typu hviezdička od Michelina pribúda. Je to tak po celom svete a v Japonsku, ktoré je známe tým, že je vyslovene patriarchálne, o to viac. Patriarchálna kultúra je totiž v Japonsku hlboko zakorenená – najmä v gastronómii, kde je drvivá väčšina sushi šéfkuchárov muži.
A práve tu je (zrejme jediná na svete) reštaurácia, kde pracujú výlučne ženy a to vo veku okolo 20 rokov.
Volá sa Tsuru to Kame a nachádza sa v elegantnej tokijskej štvrti Ginza, v Namiki-Dori, luxusnej nákupnej ulici. Reštauráciu nedávno prevzala šéfkuchárka Atsumi Saito a tím vytvorila výlučne z mladých žien. Pre Saito, ktorá už viedla množstvo reštaurácií, je to splnený sen.
Majiteľkin otec bol v tejto reštaurácii šéfkuchárom a aj Atsumi Saito v nej pracovala od otvorenia. V roku 2022 bola vymenovaná za šéfkuchárku a nedávno podnik prevzala.
Jej začiatky neboli ľahké: ako najstaršia z piatich súrodencov vždy snívala o tom, že bude variť s otcom, ale čoskoro narazila na “mačizmus v tomto odvetví” a mohla vykonávať len najjednoduchšie a mechanické úlohy. Ako povedala pre magazín Michelin Guide „moji nadriadení si mysleli, že zamestnankyne sú príliš emocionálne, a nevedeli, ako sa k nim správať.”
A aké sú jej skúsenosti s čisto ženským kolektívom? „Jedna vec, ktorú som sa naučila pri riadení čisto ženského tímu, je, že je tu jednoduchšie sa starať a zaradiť do nej mladších zamestnancov. Vzťahy starších a mladších medzi ženami bývajú skôr priateľské než rigidne hierarchické ak v tímoch, v ktorých dominujú muži.”konštatuje.
K jedlám prikladá majiteľka a šéfkuchárka aj svoje poznámky, vraj preto aby mali hostia pri stole viac námetov na rozhovor.
Foto: Instagram