Vo veku 80 rokov zomrel známy šéfkuchár Pavel Pospíšil. Bol prvým Čechoslovákom, ktorý získal hviezdu od Michelina a to v roku 1980 vo vtedajšej Nemeckej spolkovej republike v reštaurácii Merkurius v Baden-Badene.
Neskôr o hviezdičku prišiel, podnik predal a mal reštauráciu Pospisil´s Gasthof Krone neďaleko nemecko-francúzskych hraníc. Pred troma rokmi však odišiel do dôchodku a reštauráciu po 25 rokoch zatvoril.
Niekoľko rokov pôsobil aj na Slovensku, gastronomickej obci bol známy najmä z reštaurácie Liviano v Bratislave, kde bol patrón a mentor niekoľko rokov. Šéfkuchár Martin Miklošík, ktorý po jeho boku v Liviane roky pracoval má naňho len tie najlepšie spomienky.
Pavel Pospíšil vo svojej reštaurácii a v reštaurácii Liviano (úvodná foto)
” Práca s ním bola moja zahraničná štáž ktorú som však absolvoval na Slovensku. Z Nemecka priniesol množstvo nových vecí aj čo sa vybavenia kuchyne týka, prístroje, ktoré mali možno dve tri reštaurácie u nás, ale aj čo sa know how týka, Zmenil systém práce v kuchyni, všetci sa museli naučiť robiť všetko, “čo bolo ťažké, ale super,”. M. Milošík spomína, že sa na príchod P. Pospíšila z Nemecka vždy vyslovene tešil a nielen on, aj ostatní členovia tímu.
„Vtedy nebolo ešte veľa informácií a receptov na internete ako teraz, takže som sa tešil, že sa od pána Pospíšila zase naučím niečo nové. Vždy keď prišiel u Nemecka, robili sme rôzne gastroeventy, gurmánske párty, niekedy priviedol svojich priateľov z brandže, čo bola zase možnosť sa niečo podučiť,” rozpráva zanietene M. Miklošík.
Kto Pavla Pospíšila poznal, vie že bol extrovert a ani k expresívnym výrazom nemal nikdy ďaleko. M. Miklošík hovorí, že mu to nevadilo, zdôrazňuje, že P. Pospíšil bol síce na jednej strane prísny ale zároveň bol férový.
Verejnosť ho spoznala z účinkovania v programe Tajomstvo mojej kuchyne, kde 11 rokov varil a uvádzal program spolu s herečkou Kamilou Magálovou.
Foto FB Krone a Liviano