Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Najlepšia vidiecká reštaurácia v Maďarsku.

Platán rezort z mesta Tata sme si už predstavili na stránkach Gurmána na Slovensku. Dokonca me včera vylosovali na našom FB šťastnú výherkyňu o gurmánsky pobytu v tomto luxusnom rezorte. Dozvedeli sme sa, že tam majú výborný SPA program a krásne izby v dobovom štýle. Spomenuli sme aj ich obe reštaurácie a samozrejme v Maďarsku veľmi známeho šéfkuchára Ištvána Pestiho. Dnes vám priblížime bližšie práve osobu tohto michelínskeho šéfkuchára, ktorý stojí za úspechom gastronómie reštaurácie Platán gourmet restaurant  a tiež jej sesterského Platán Bistra.

Vrchol svojho doterajšieho profesionálneho úspechu zažil v marci 2015, keď pôsobil ako šéfkuchár v reštaurácii Tanti v Budapešti. Len pár mesiacov po otvorení dostal hviezdu Michelin. Neskôr v roku 2015 prevzal kuchyňu Platán Restaurant & Café so silnou víziou: ukázať, že pohostinnosť na vidieku môže predstavovať kvalitu, na ktorú môžeme byť hrdí. Šéfkuchár používa iba čerstvé miestne vyrobené suroviny a v Platáne sú hrdí na to, že stále viac z nich sú domáce. Tým môžu zabezpečiť kontrolovanú vysokú kvalitu a neustále obnovovaný výber jedál. So svojou extrémnou precíznosťou pre detail nie je známy iba pre svoje degustačné menu, ktoré obnovuje tradičné maďarské jedlá, ale mnohí odborníci tvrdia, že medzi maďarskými šéfkuchármi je ten, kto má najkrajšie stylované jedlá.

Aby všetky tieto svoje predstavy vtesnal do zážitkového menu a zároveň poskytli čo najväčšiemu množstvu ľudí možnosť ochutnať skvosty jeho kuchyne, rozhodli sa v Platáne pretransformovať svoju gastronomickú ponuku na dve prevádzky. Vznikla Platán Gourmet restaurant určená fine diningu  a prezentujúca to najlepšie z tvorby Ištvána Pestiho a Platán Bistro, reštaurácií ponúkajúcej veľmi lahodnú a domáckejšiu kuchyňu vychádzajúcu z tradícií regiónu. V tejto reštaurácií je aj vlastná francúzska cukráreň pečúca svoje ikonické dezerty po dohľadom šéfcukrára Tamása László. Pochutnať si na nich môžete na terase v tieni slávneho 232 ročného Platanu s výhľadom na miestne jazero.

István Pesti vraví, že jeho filozofia je : „Interakcia vizuálnych stimulov, vône a chuti by mala našim hosťom poskytnúť neopakovateľný zážitok. A vďaka jedinečnému charakteru Platánu a jeho mimoriadnemu prírodnému a historickému prostrediu sa stáva táto naša kulinárska cesta ešte viac zvláštnou a zaujímavou „ . Preto vám vrelo doporučujeme ochutnať gurmánske  umenie tohto výnimočného šéfkuchára a zaradiť návštevu Platánu do svojej cestovateľskej gurmánskej mapy. Rezervovať si môžete na www.platantata.hu 

Ištvána Pestiho sme mohli obdivovať aj na Slovensku na známom sympóziu Gastronomy Slovakia v roku 2019.  Reštaurácia Platán získala niekoľko kulinárskych ocenení:

Gault  Millau – The Best Countryside restaurant Hungary 2017,2018

Chef of The Year 2017 – Gault Millau

Sprievodca VOLKSWAGEN – Reštaurácia roka 2017

Sprievodca Dining Guide 2021- Best 3. restaurant Hungary and Best Country restaurant in Hungary.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content