Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Najlepšia kuchárka na svete Pía León: „Mojím cieľom je vytvárať nezabudnuteľné zážitky“

Vždy bolo diskutabilné udeľovať ceny s označením „ Najlepší na Svete“, ak sa nejednalo priamo o nejakú súťaž tých najlepších v danej disciplíne s merateľným výsledkom. Obzvlášť ak sa jedná o tak nemerateľné a emocionálne odvetvie ako je kuchárske remeslo a použiť výraz „Najlepší na svete“ je dosť subjektívne. Preto každoročný rebríček  The World´s 50 Best restaurants udeľuje Akadémia zložená z viac ako 300 foodkritikov a žurnalistov z celého sveta, aby ten výsledok bol čo najviac spravodlivý a korektný. Okrem poradia reštaurácií udeľuje aj titul  „ Female World Best Chef“ Ten má napomôcť spopularizovať a odmeniť  tie skutočne najlepšie ženy v skoro čisto mužskom odvetví.

Za rok 2021 sa tomuto titulu môže tešiť veľmi sympatická a nadaná María Pía León z Peru.

Známou vo svete gastronómie je už niekoľko rokov, keď po boku svojho manžela Virgília Martinéza – jedného z najlepších kuchárov na svete,  založili spoločnú reštauráciu Centrál v Lime, kde spoločne pomáhali formovať modernú peruánsku národnú kuchyňu založenú na prapôvodných surovinách z celej Peru. Okrem práce v Centrál sa venuje aj ďalším projektom a v roku 2018 otvorila  svoju vlastnú reštauráciu Kjolle. Prinášame vám úryvok z rozhovoru novinára Filippo L´Astorina práve k reakcii na toto ocenenie

Blahoželáme, je úžasné stať sa najlepšou kuchárkou sveta !  Kde ste boli, keď ste dozvedeli túto správu a ako ste reagovali?

Bola som v reštaurácii ako obvykle, najskôr bolo ticho ale potom vypukla veľká radosť a gratulácie. Našla som si chvíľu na to, aby som sa zamyslela nad tým, čo je momentálne v mojom profesionálnom živote dôležité, kam smerujem, a predovšetkým na moju rodinu. Cítila som sa vďačná a spokojná s uznaním, ktoré som nečakala.

Je známe, že sa veľa diskutuje o nedostatočnom uznaní kuchárok. Ako nápomocné je toto ocenenie pre celú komunitu?

Myslím si, že viditeľnosť kuchárky v modernej reštaurácií je stále dôležitejšia. Scéna má očividne ako hlavných hrdinov väčšinou mužov a pravdepodobne reaguje na mnoho faktorov, ale povedala by som, že cena ako „najlepšia“ vyjadruje posolstvo možnosti, uznania vlastnej kariéry a potenciálu žien. Verím že už čoskoro sa nebude musieť určovať, či ho dostáva kuchár alebo kuchárka.

Boli ste veľmi zaneprázdnená niekoľkými projektmi: Kjolle, Mil, Mater Iniciativa, Mayo a samozrejme Central. Môžete nám povedať viac o každom projekte a prečo sú dôležité?

Central bola cesta, prieskumná trasa na ktorú sme sa s manželom vydali. Bol to ale tiež kompas, učíme sa experimentovaním a chodením von. Mil bol míľnik ísť do extrémnej nadmorskej výšky a vykonať nemožné: koncept tak izolovaný a tak magický. Je toho veľa: história, kultúra, sociálne a prírodné prostredie. Mater je zakotvená vo všetkom, čo robíme. Náš najsilnejší základ a interdisciplinárne úsilie, ktoré je jadrom toho, čo robíme. Mayo je pôžitok z nápojov a ležérneho jedla. Kjolle je čistý dôkaz. Po mnohých rokoch v kuchyni Central, pri kontrole všetkých súčastí každého jedla, je Kjolle mojím spôsobom, ako robiť veci tak, že aplikujem všetko, čo sme sa naučili. Tím bol zostavený z Central’s, takže si zachovávame svoj štýl a hodnoty a všetko to vyzerá ako bratstvo.

Covid to medzinárodným stravníkom neuľahčil. Ako sa zmenila vaša klientela od začiatku minulého roka?

Zmenilo sa to z prevažne medzinárodného na väčšinou národné. A bolo to super zaujímavé. Ako keby ste sa znova spoznali. A je toho veľa, čo sa za posledné dva roky zmenilo. Veľmi si ceníme priority ľudí a čas na radosť a potešenie, na zdieľanie.

Spolupracujete s Virgiliom.  Ako si navzájom vyvážite úlohu v chode reštaurácií?

Záleží nám na všetkom, čo robíme, aj na sebe navzájom. Navzájom sa dopĺňame a máme rôzne schopnosti. Virgílio je kreatívny, vynaliezavý, stratég atď. Ja zase realizujem, robím plány, vytváram tímy pre expanziu, premýšľam o realite.

Obľuba latinskoamerických kuchárov na začiatku posledného desaťročia raketovo vzrástla. Ako sa podľa vás tam kuchyňa mení a vyvíja, od Mexika až po dno Čile?

Myslím si, že sa to vyvíja všade. A malo by. Časy sa zmenili. Ľudia chcú zažiť nové veci a dostať sa do kontaktu s novými myšlienkami. Máme obrovskú zodpovednosť za trendy v oblasti potravín a za druh rozhodnutí, ktoré môžu spotrebitelia denne robiť. Ale je to len zlomok množstva vecí, ktoré by každý mohol urobiť lepšie. Povedzme, že je oveľa viac profesionálov, ktorí môžu spolupracovať na tom, aby bol tento svet lepším miestom.

Porozprávajme sa o varení. Kedy ste sa naučili variť a aké bolo úplne prvé jedlo, ktoré vám dodalo sebavedomie pokračovať v tejto profesii?

Doma s mamou sa vždy veľa varilo. Bola kuchárkou a milovala to. Od mala som jej pomáhal a bolo to super vzrušujúce. Potom som si uvarila svoju prvú ryžu a morské plody (typické jedlo odtiaľto a veľmi kritizované, ak nie je dokonalé) a hľadala som dokonalosť. Už som vedela, čím chcem byť ako dospelá.

Celý článok si môžete prečítať na:  https://www.theupcoming.co.uk/2021/08/19/the-worlds-best-female-chef-pia-leon-my-goal-is-creating-memorable-experiences/

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content