Pätnásť rokov patrilo Rakusko medzi krajiny, ktoré nemali národnú edíciu najznámejšieho gastro bedekra Michelin. Ten hodnotil od roku 2010, keď rakúske vydanie zrušil, len reštaurácie vo Viedni a v Salzburgu, zvyšné podniky vtedy o svoje hvizdičky prišli. Už to neplatí, tento rok sa Michelin do Rakúska vrátil a včera vyhlásili výsledky vydania pre rok 2025.
Stalo sa tak po tom, čo štátna marketingová turistická organizácia Osterreich Werbung zaplatila spolu s krajinskými turistickými organizáciami Michelinu príspevok, ktorý požadoval. To sa nezaobišlo bez diskusií, pretože domáci vydavatelia bedekrov poukazovali na to, že oni za roky činnosti id štátu nijaký príspevok nedostali.
To všetko je už však minulosť a od včera sa môže Rakúsko pýšiť 82 reštauráciami ocenenými hviezdičkami Michelin, 43 podnikmi, ktoré dostali Bib Gourmand za vynikajúcu kuchyňu za primeranú cenu a 33 zelenými hviezdičkami za udržateľnú gastronómiu.

Heinz Reitbauer získal po rokoch 3 hviezdičky.
Krajina má prvý krát 2 reštaurácie s troma hviezdičkami, okrem viedenskej reštaurácie Amador, Juana Amadora, ktorá ich obhájila ich dostala aj Steirereck im Stadtpark, reštaurácia Heinza Reitbauera, ktorá mala dlhé-predlhé roky dve hviezdičky. Jeho umenie sme mohli vidieť aj v Bratislave, bol hosťom sympózia Gastronomy Slovakia.
Dve hviezdičky získalo 18 reštaurácií a jednou hviezdičkou sa môže od tohto roku pýšiť 58 podnikov. Cenu za najlepší servis dostala Barbara Eselböck a reštaurácia Taubenkobel v Schützen am Gebirge (na titulnej fotografii), ktoré sa nachádza len pár kilometrov od slovenských hraníc, najlepším someliérom sa stal Alexander Koblinger z reštaurácie Döllerer v Gollingu an der Salzach, najlepším mladým kuchárom je Julian Stieger z Rote Wand Chef’s Table z Lechu am Arlberg.