Michelin pýta peniaze od tourist boardov

Ak chce byť krajina zaradená do bedekra, bude ju to stáť takmer 420 000 EUR

O tom, že krajina ak chce, aby jej reštaurácie boli zaradené do najznámejšieho svetového bedekra Michelin nerozhoduje len kvalita gastronómie, ale aj to, že musí vydavateľom za umiestenie zaplatiť, sa hovorí už dlhšie. Padali aj rôzne sumy, koľko zaplatil Michelinovi napríklad chorvátsky alebo slovinský tourist board, teda štátne marketingová turistické organizácie za vydanie on line sprievodcov..

Teraz bedeker platby za umiestnenie zoficiálnil. Podľa informácií, ktoré priniesli web seznamspravy.cz najnovšie bedeker žiada za umiestnenie v Michelinovi 10 miliónov českých korún, čo je pri momentálnom kurze koruny asi 419 000 EUR. Spoločnosť Michelin plánuje podľa seznamspravy.cz uzavrieť zmluvy so štátnymi turistickými agentúrami v strednej a východnej Európe, aby pomohli financovať sprievodcov. Agentúry by mali zaplatiť poplatok, spomínaných 419 000 EUR počas troch rokov.

Jedlo v maďarskej reštaurácii Platan, ktorá sa hrdí dvoma hviezdičkami

Maďarsko a Slovinsko, už údajne dohody podpísali, ale Česká republika stále váhala. Tá má v súčasnosti dve reštaurácie s jednou michelinskou hviezdou, Field a La Degustation Bohême Bourgeoise, a päť reštaurácií Bib Gourmand. Sprievodca odporúča ďalších dvadsať podnikov v Prahe. Pre rok 2022 spoločnosť Michelin zatiaľ hviezdy pre Českú republiku nezverejnila, pretože už  toto vydanie by podliehalo poplatku.

„Poplatok za sprievodcu stavia krajiny, ktoré majú záujem o zaradenie do publikácie, do novej situácie. Niektoré susedné krajiny v regióne strednej a východnej Európy sa ho rozhodli zaplatiť, iné nie. Ministerstvo regionálneho rozvoja situáciu ešte vyhodnocuje a poplatok bude konzultovať s ostatnými ministerstvami,” komentoval pre seznamspravy.cz  Petr Waleczko, zástupca vedúceho oddelenia komunikácie a PR kabinetu ministra regionálneho rozvoja, pod ktoré patrí agentúra Czech Tourism. Jej šéf Jan Herget povedal, že je v záujme organizácií, aby sprievodca zostal v Českej republike. „Samozrejme, ako agentúra sa snažíme podporovať gastronómiu, ale v tejto chvíli nemôžem povedať nič iné,” povedal pre seznamspravy.cz

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content