Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Jedálne 21.storočia

Profesionálni šéfkuchári školia kuchárky z jedálni

Je to výborný projekt, ktorý na Slovensku chýbal už veľa rokov. O čo vlastne ide?

Organizátorom projektu Jedálne.sk ide o skvalitnenie stravy v školských jedálňach. Dlhoročne školia vedúce jedální, zriaďovateľov, komunikujú s ministerstvami, s hygienou a snažia sa napomáhať nastaviť podmienky tak, aby boli reálne v živote a tiež podľa moderných noriem výživy. Nikto doteraz neponúkal komplexné školenia pani kuchárok. Takže Jedálne.sk oslovili na slovo vzatých odborníkov z Thuries Academy – odborná akadémia, ktorá školí profesionálov na Slovensku pod taktovkou michelinských šéfkuchárov už 17 rokov, aby vykreovala kurzy pre panie kuchárky. „Podmienkou však bolo, že sa musí variť z existujúcich noriem a bez pridania surovín navyše. Celkom ťažká úloha. A tak sme do projektu prizvali aj RATIONAL – celosvetového lídra v technológiách a spoločne sme vytvorili veľmi zaujímavé 3 špeciálne kurzy, po ktorých absolvovaní dostanú kuchárky Certifikát“, povedal nám riaditeľ Thuries Academy, Radoslav Nackin.

Školiaci poprední slovenskí šéfkuchári: Peter Kulhány, Michal Škorec, Milan Poloha a Tomáš Zapletal

Doteraz sa poriadne neriešili konkrétne podmienky, v ktorých musia panie kuchárky pracovať a čo vlastne z úbohých 1,50 eur na porciu uvariť pre naše deti. Je to náročná práca a veľakrát neoprávnene kritizovaná rodičmi, že v ich školskej jedálni sa dobre nevarí. Ako sme sa však od samotných kuchárok dozvedeli, je koľkokrát otázne čo všetko deti jedia doma alebo skôr nejedia.  Sú veľmi vyberavé a množstvo surovín a potravín ani nepoznajú. Ako zaznelo položartom na školeniach, možno by sme mali začať so školením rodičov, čo a ako majú deťom variť. Kurzy prebiehali vo veľmi oduševnenej atmosfére a bolo vidieť, že panie kuchárky sa chceli dozvedieť veľa noviniek o moderných technológiách, ktoré im uľahčia život a škole ušetria energie a financie. Veľmi ich bavilo dotvárať recepty, ktoré sa pre ne trošku poupravovali a sami boli prekvapené ako dokáže drobná zmena, pridanie bylinky či ochutenie, zmeniť celkovú chuť a jedlo výrazne vylepšiť. A o tom to celé bolo – inšpirovať panie kuchárky, pretože oni variť vedia a to veľmi dobre.

Lákavá podoba bežných jedál pre našich školákov.

Kto by odolal? 🙂

Školenia prebiehali celý rok vo všetkých krajoch a skutočne veľký záujem bol v Bystrickom, Trnavskom a Bratislavskom kraji, no sklamaním bol Košický kraj, z ktorého sa neprihlásila ani jedna škola.

Ukážka servírovania

Celkovo absolvovalo kurzy s certifikátom 41 kuchárok a kuchárov školských jedální a veríme, že takto napomôžeme k skvalitneniu stravovania a tiež že sme napomohli a inšpirovali samotné panie kuchárky. Akadémia bude pokračovať aj v roku 2024. Záujemci, pre absolvovanie kurzov, sa môžu prihlásiť na Jedálne.sk

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content