Už o pár dní – 26. januára nastane pre slovenskú gastronómiu veľký deň – náš kuchársky tím: Marek Minarič (kandidát), Márk Janák (asistent) a Peter Vajgel (tréner) bude prvý krát súťažiť v svetovom finále najsledovanejšej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or, ktorá sa koná každé dva roky v Lyone. Tej sa niekedy hovorí aj kuchársky Oscar, keďže pozlátená soška Paula Bocuse, ktorú víťazný tím získa, sa naňho podobá a ide o najvýznamnejšie ocenenie, ktoré môže kuchársky tím získať.
Na tento úspech sme roky čakali a sledovali úspechy okolitých krajín – ako sa im darilo budovať a podporovať domácu gastroscénu tak, aby sa dokázala presadiť medzi svetovou špičkou.
Minulý rok sa však tím na čele s Marekom Minaričom dokázal v európskom finále Bocuse d´Or presadiť a zaradiť sa medzi top desiatku krajín, ktoré si zabezpečili postup na svetové finále. Krajiny, ktoré postúpili spolu so Slovenskom, už majú reštaurácie s michelinskými hviezdami a pravidelne sa umiestňujú aj v ostatných gurmánskych bedekroch.

Slovenský tím počas euróskeho finále
V Trondheime sme preto spôsobili veľký rozruch a náš postup „do sveta“ sa považoval za malý zázrak, niektoré krajiny neveriacky krútili hlavou nad našim úspechom. O tvrdej príprave, hodinách varenia ktoré mu predchádzali, by mohol Marek Minarič, jeho asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel rozprávať ešte dlho.
Slovensko sa tak popasuje so surovinami a výzvami, ktoré svetové kolo tento rok prináša. Francúzski organizátori vzdali hold zakladateľovi súťaže a ikone svetovej gastronómie, Paulovi Bocusovi. Prvou témou sú regionálne suroviny, ktoré Paul celý život presadzoval, obhajoval a napokon z nich aj veľmi rád varil. Divina, foie gras a čaj. Hlavné suroviny a prílohy sú jasne dané, tímy ich musia kreatívne spojiť so svojou krajinou. Dôležitá je autentická chuť a štruktúra jedla.
Druhou témou je spravidla ryba. Tentokrát organizátori predstavili scéniu orlovitú, zeler, stonkový zeler a homára. Ich spojenie je znakom oslavy neobyčajnej harmónie chutí.
Na varenie má každý tím presne vymedzený čas, počas ktorého ich budú sledovať pozorné oči kuchynskej poroty. Nehodnotí sa len chuť, vôňa, dizajn jedla a použité technológie, ale aj postupy, poriadok v kuchyni a množstvo odpadu. Bocuse d’Or už niekoľko rokov presadzuje myšlienku zodpovedného varenia a neplytvania surovín.

Slovenská misa z európskeho finále v Trondheime
Príprava nebola jednoduchá. Aj teraz sa náš tím pripravoval pod taktovkou švédskeho kuchára, kapitána švédskeho národného tímu na súťaži Bocuse d’Or v rokoch 2017 až 2020, Jimmiho Erikssona. Náročnosť nespočívala len v spotrebe času, surovín a nápadov, ale predovšetkým finančných prostriedkov.
Naša účasť na svetovom finále bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, SLOVAKIA TRAVEL, spoločnosti METRO Cash & Carry a Seantor Banquets.
Náš tím súťaží prvý deň, 26. januára (súťaží sa dva dni). Aj účasťou na najprestížnejšej kuchárskej súťaži na svete sa nám otvárajú dvere do gastronomického sveta, na mapy svetoznámych bedekrov a do pozornosti foodies cestovateľov. Tak nech sa nám podarí získať čo najviac bodov a zaujať ako nováčik porotu.