Divina ako tradičný variant na vianočné sviatky.

Je pravdou, že je zvykom pripraviť si na vianočnú večeru rybu. I keď tento tradičný zvyk nie je až tak starý a udomácnil sa v našich končinách v prvej polovičke 20. storočia.  Predošlé stáročia sa na sviatočných stoloch objavovala hlavne pernatá divina. A to je dobrá rada ako pripraviť menu na ďalšie sviatočné dni Vianoc. Práve pernatá divina ponúka veľa možností.

Isteže nie je ideálne mať v chladničke 7 kg moriaka, ktorý zaberie na sviatky väčšinu chladničky a dosť dlho sa pečie, čím vás pripravuje o vzácny čas ktorý radšej strávite s priateľmi pri poháriku a celá ta tortúra okolo servírovania je tiež nepraktická pre menšie domácnosti.

Ale taká hus, divá kačka, bažant, prepelica, perlička, jarabica či holub, ponúkajú skvelé možnosti stolovania na sviatočné dni. Je pravdou, že v supermarketoch už dostanete len prsia alebo stehná samostatne, čo je určite veľmi praktické,  ale povedzme si úprimne, že ten pohľad na vcelku upečenú zverinu je omnoho chutnejší a sviatočnejší. Prinavráti nám spomienky tradičných stredovekých hostín, kde sa podávala prevažne pernatá zver ako hlavný chod celej hostiny.  Zverina, ktorá bola kedysi doménou panstva a poľovníctva, je dnes viac rovnostárskou záležitosťou a mäso zveriny patrí výživovo k najhodnotnejším mäsám vôbec. Kvalitné obchody už dnes ponúkajú chovnú divinu ako aj kontrolovanú od poľovníckych zväzov, takže nemusíte mať obavy zakúpiť si takúto zver. Čerstvá divina je k dispozícií iba v určité ročné obdobia roka, tiež v závislosti od druhu, krajiny a niekedy aj regiónu. Našťastie je pred a počas vianočných sviatkov sezóna pre lov viacerých druhov.

Bažant

Bažant ulahodí jednému až dvom ľuďom. Úžasný je upečený v celku a prsia sa pri pečení zabalia do pancetty, aby sa pri pečení viac zvlhčili. Mäsko je bohaté a mierne cítiť divinou.  Samice sa považujú za obzvlášť jemné mäso. Tento zvyčajne chudý vták sa na zimu obohatí o trošku viac tuku a tak je skvelý práve v čase Vianoc. Z bažanta je skvelý aj vývar, ktorý dodá hostine punc výnimočnosti.

Tetrov

Tetrov je malý vták a je tak ideálny pre jednu osobu. Známy je ako kráľ pernatej zveri, je prirodzene chudý a má výraznú a bohatú chuť. Hľadajte mladšie vtáky zo skoršieho obdobia odstrelu/ dostupné budú mrazené do Vianoc/, pretože budú mať jemnejšiu chuť. Tetrov je známi svojimi odkazmi na škótsku vysočinu, a tak mu kvapka whisky a vresového medu v omáčke iba pridá na famóznosti.

Jarabica

Podobne ako tetrov aj jarabica sa spája so začiatkom sezóny, ale je k dispozícii priamo aj počas zimy. S najväčšou pravdepodobnosťou narazíte na jarabicu červenonohú alebo francúzsku. Majú jemnú smotanovú chuť a sú ideálne pre niekoho, kto s konzumáciou zveriny iba začína, a obáva sa prenikavej  a tak charakteristickej chute diviny. Pečú sa veľmi rýchlo a podávajte jeden kus na osobu. Omáčku dochuťte jablkami a citrusmi. Servírovať k tomu vychladené Chardonnay bude veľmi dobrá voľba.

Perlička

Perlička je o niečo väčší vták s podobne jemnou chuťou a pochutiť si na nej môžu dvaja gurmáni. Mäso môže byť trošku suchšie oproti iným vtákom, preto ho udržujte vlhké maslom alebo tukom zo slaniny. Ak ste trošku odvážnejší pridajte do výpeku trošku smotany a sušených sliviek. Doprevádzajte niečím osviežujúcim z Loiry, ako je Sancerre alebo Pouilly-Fumé.

Divoká kačka

Prezentovať domestikovanú supermarketovú kačicu na vianočnom stole len tak nebudete- ste predsa gurmáni! Ale rozhodnite sa pre divú kačku, je menej tučná a s nádhernou hĺbkou chutí. Mäso divej kačky sa viac podobá červenému mäsu ako hydine a má mierne zrntejšiu štruktúru. Vždy je dobré vedieť čo kačky jedli a preto je obzvlášť dôležité vedieť zdroj, z ktorej farmy kačica pochádza. Divú kačku párujte s ostrosťou čerešne, brusnice alebo pomaranča a dolaďte štiplavosťou Pinot Noir alebo Gamay. Jedna kačka zasýti dvoch hladných gurmánov.

Prepelica

Tanier prepelice s chrumkavou kožou, ktorý je obložený ovocno-pečeňovou plnkou a uhniezdený na lôžku s čerstvou žeruchou tvorí krásny sviatočný vrchol. Budete potrebovať dva kusy na jednu osobu , pretože sú skutočne maličké. Preto treba byť pri ich pečení opatrný aby nevyschli a dbať o obvyklý postup pečenia so slaninou a maslom. Spárujte s dobrým Merlotom.

Holub

Nenechajte sa odradiť víziami strašných obrazov plného námestia týchto vtákov čo pošpinia všetky sochy a budovy. Holub je delikatesa a má jemnučké mäsko. Holub má rád zemitú chuť plnky /gaštany a huby/ ak tomu pyré z koreňovej zeleniny ako je topinambur alebo zeler. Ale vskutku výborný je aj s jemnou vôňou korenia ako je borievka a figa. Pre jedného gurmána je jeden holub akurát. Madeira alebo Portské robí zázraky v omáčke k holubovi a z našich vín ho skvelo doprevadí Frankovka alebo Zweitgelt.  

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content