Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Čo jedia najmocnejší tohto sveta? Aj chlieb s paradajkami

Jedlo na samite G7 v Apúlii im pripravoval Massimo Bottura

Čo sa varí a je na stretnutiach najmocnejších tohto sveta? Hlavy štátov, ktoré sa zúčastnili od štvrtka do soboty na samite G7 v Taliansku, napríklad mali možnosť ochutnať kulinárske špeciality šéfkuchára Massima Botturu, ktorý stojí za reštauráciou Osteria Francescana, ktorá sa dvakrát umiestnila na prvom mieste v rebríčku 50 najlepších reštaurácií sveta a má tri hviezdičky od Michelina.

Pripravil pre nich dve hostiny, ktoré mali reprezentovať bohatú kultúru a biodiverzitu jeho rodnej krajiny. Jedálny lístok mal jasný názov “Poď so mnou do Talianska”: počas dní G7 sa každý deň podávali typické tradičné jedlá regiónov Talianska.

“Hlavnú úlohu musia zohrávať suroviny: Cieľom našej kuchyne je postaviť do centra pozornosti hrdinskú prácu poľnohospodárov, rybárov a výrobcov, a nie uspokojovať ego šéfkuchárov.” vysvetľoval pred stretnutím šéfkuchár Bottura,

Používal najmä suroviny pochádzajúce z tohto regiónu. Medzi podávanými jedlami boli lasagne, okúň a morský vlk ale aj treska sprevádzané vynikajúcimi miestnymi vínami. Chrumkavé lasagne sú Botturovou špecialitou ale napríklad britská tlač ich odsúdila, ako jedlo nedôstojné talejto akcie…

Podávala sa aj treska s kaparami a s ančovičkami, o ktorej Bottura denníku La Republica povedal, že nikto ju nechcel podávať, všetci hovorili o tom, že navrhujú ušľachtilejšie ryby. V istom okamžiku sa vyjadril buď mi veríte, alebo nie. „Nakoniec som mal pravdu, všetci boli nadšení, prezident Macron prišiel povedať aj osobne, že mu veľmi chutilo.“ Podával sa však aj homár a to v rizote.

Pre modenského šéfkuchára bol najťažším stravníkom americký prezident Joe Biden, ktorý neje ryby, takže mu pripravili prevažne zeleninové menu s množstvom zeleniny a miestnym jahňacím mäsom,.

Na záver sa podávalo jedno z najjedoduchších tradičných talianskych jedál: chlieb a paradajky podľa vyjadrení tlače sa všetci sa do tohto jedla zamilovali…. Boli to toasty namočené v paradajkovej šťave a krajce chleba boli pokryté zlatom, aby bolo jasné, že chlieb je zlato”.

Vo svojom rozhovore pre denník La Repubblica šéfkuchár povedal že to bolo najťažšie podujatie, aké kedy robili. Zároveň však povedal, že všetci všetko zjedli “Bolo to úžasné. Neuveriteľné. Naozaj neviem, ako inak to opísať,“ povedal.

Niektorí zo štátnikov sa už nechali počuť že si naplánujú cestu do Botturovej reštaurácie v Modene.

Odporúčame tiež...


Warning: file_get_contents(/data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins//ajax-search-pro/img/svg/magnifiers/magn4.svg): Failed to open stream: No such file or directory in /data/8/b/8b3d2d1e-3e5a-4ba6-853d-ba2f82db7b96/gurmannaslovensku.sk/web/wp-content/plugins/ajax-search-pro-for-wordpress-live-search-plugin/includes/views/asp.shortcode.data.php on line 12
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content