Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Českí reštauratéri objavili nemecké Sasko

Pribúdajú tu reštaurácie, ktoré majú má českých majiteľov

Českí reštauratéri objavili nemecké Sasko, spolkovú krajinu, ktorá susedí s Českom a patrí medzi „nové“ nemecké krajiny, keďže bola súčasťou NDR. Podľa správy v denníku Bild-Zeitung, stále viac českých gastronómov preberá tradičné saské reštaurácie.

Podľa Bildu sa každý mesiac otvorí reštaurácia s českými majiteľmi. Tí so sebou prinášajú nielen české pivo a špeciality, ale aj skúsených kuchárov, pomocníkov v kuchyni a čašníkov, ktorých je v Sasku čoraz menej.

Jedným z nich je Josef Micek, ktorý otvoril reštauráciu “Babička” v bývalej reštaurácii “Marieneck” v Pirne. Kedysi tu obedoval Napoleon a teraz je reštaurácia so 160 miestami taká populárna, že Micek musí niekedy hostí odmietať. Český majiteľ naďalej žije so svojou rodinou v Česku a zamestnáva 25 Čechov. Na nemeckom trhu nie je nováčikom, vlastní ďalšie dve reštaurácie vo Weißigu a Drážďanoch-Seidnitzi.

Jedlo v reštaurácii Historische Spitzgrundmühle.

Patrick Kuruc a jeho manželka Tereza z Teplíc prevzali začiatkom minulého roka tradičnú reštauráciu “Zum Bürgergarten” v Radebeul-Kötzschenbroda. Tá bola od roku 2020 zatvorená a bývalý čašník si tak podľa Bildu plní svoj sen o vlastnom podniku. .

Marek Kvasničák z Ostravy zase prevzal v roku 2019 “Historische Spitzgrundmühle” v Coswigu a hosťom sa jeho kuchyňa veľmi páč. Nejde o nijaký malý podnik, majiteľ hovorí, že v lete obsluhujú 200 miest vnútri a 200 na terase.

Šéf nemeckého Zväzu hotelov a reštaurácií DEHOGA Axel Klein pre Bild-Zeitung potvrdil nárast českých majiteľov reštaurácií v Sasku: Medzi 6500 reštauráciami je už niekoľko desiatok takých, ktorých majiteľmi sú Česi. A je ich čoraz viac.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content