Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Bratislava? Korunovačné aj gurmánske mesto

Od tohto roku ich spája Bratislavský korunovačný dezert

Bratislava ako gurmánske mesto a Bratislava ako korunovačné mesto – tieto dva prívlastky spojil nový gurmánsky projekt, ktorý predstavil Bratislava Tourist Board. Má dodať korunovačnej tradícii mesta a Bratislavským korunovačným dňom nový šmrnc, alebo lepšie povedané chuť. Od tohto roku budú mať totiž svoj vlastný dezert – Bratislavský korunovačný dezert.

Ako taký dezert vznikol či vzniká? Súťažou. Tá bola vyhlásená ešte na jeseň minulého roka bola súčasťou iného nového gurmánskeho projektu – Bratislavských gurmánskych dní, ktoré mali predstaviť hlavné mesto Slovenska aj ako cieľ gurmánov.

Do súťaže počas nich sa mohli prihlásiť profesionálni ale aj hobby cukrári. Nakoniec do nej svoje návrhy poslalo 14 záujemcov o titul Bratislavského korunovačného dezertu. Poslali fotografie a receptúry a z nich porota vybrala tie najlepšie, ktoré potom degustovala „naživo“.

„Vybrali sme 4 dezerty a tie posudzovala laická ale najmä odborná porota na čele s Jozefínou Zaukolcovou – viceprezidentkou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov,“ objasňuje iniciátor súťaže Radoslav Nackin zo spoločnosti Gurmán na Slovensku. Dezerty mohli cukrári pripraviť podľa vlastnej fantázie, R. Nackin hovorí, že nedávali nijaké obmedzenia alebo odporúčania, chceli len moderné sladké kreácie. Jedinou podmienkou bolo, že v prípade ak dezert vyhrá, recept naň sa stane verejným s budú ho môcť pripravovať kdekoľvek. Víťazný dezert je tiež celoročne promovaný ako Bratislavský korunovačný dezert.

Porote nakoniec najviac chutil dezert, ktorý pripravila Yana Asherson, majiteľka cukrárne Asheri, ktorá sa na Slovensko prisťahovala pred niekoľkými rokmi zo sibírského Omska Ide vlastne o mrkvový koláč v modernom prevedení.Je zložený z mrkvového biskvitu, mousse, mrkvového želé, cukrového sirupu a karamelizovaných vlašských orechov. Je zdobený čipsami z mrkvy, pomarančovo- čokoládovou pečiatkou mesta alebo dekoračnou uhorskou korunkou. Autorka dezertu bude v ďalšom ročníku súťaže v porote, ktorá bude vyberať korunovačný dezert pre rok 2025.

Kto by si chcel tento dezert pripraviť doma, môže sa ho naučiť upiecť a zostaviť v Škole varenia pre Gurmánov, kde ho bude učiť pripravovať jeho autorka Yana Asherson.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content