Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Bocuse d´Or na Slovensku žije

O účasť v európskom finále zabojujú 4 šéfkuchári so svojimi tímami

Keď sa pred dvoma rokmi uskutočnilo po 10-ročnej prestávke slovenské finále najprestížnejšej kuchárskej súťaže Bocuse d Or, (na fotografiách) mnohí sa obávali, či po ňom znova nenastane niekoľkoročná prestávka, ako medzi prvým a druhým ročníkom. O tom viac, že slovenský tím pod vedením Petra Duranského na európskom finále prekvapil a len tesne nepostúpil do svetového finále.

Našťastie sa tak nestalo a tretí ročník Bocuce d´ Or je predo dvermi, koná sa v piatok 13.10. na námestí Eurovea. Kým pred dvoma rokmi sa slovenské finále konalo v tieni covidu a s vylúčením verejnosti, teraz budú môcť súťažiacich sledovať záujemci naživo, aj keď pri príprave cez veľkoplošnú obrazovku. Bocuse d´ Or bude totiž súčasťou Metro Gusto gastronomického festivalu, ktorý organizuje spoločnosť Metro, ktorá je aj hlavným partnerom Bocuse d Or. Zastrešuje ho Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. Romain Vincent, generálny riaditeľ Metro Slovakia hovorí, že ako Francúz pochádza k kultúry,, kde je gastronómia na piedestále, preto ho teší, že Metro môže byť hrdým generálnym partnerom tak renomovanej súťaže akou je Bocuse d´Or“ „S nadšením budem sledovať ako 4 tímy zabojujú o postup do európskeho kola v nórskom Trondheime v roku 2024, ” konštatuje.

Vojto Artz, šéfkuchár Metro Slovakia a prezident Slovenského zväzu cukrárov a kuchárov vysvetľuje, že podujatia tohto typu mimoriadne dôležité. “Dnes viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme verejnosti ukázať, že práca ľudí v tomto segmente je zaujímavá, atraktívna a aj mimoriadne dôležitá pre ekonomiku a to najmä v situácii kedy pred letnou sezónou chýbalo v gastro 10 000 pracovníkov.“

Do slovenského finále súťaže postúpila štvorica Marek Minarovič, ktorý pracuje v kodanskej reštaurácii MARV & BEN, Roman Borovský, ktorý pôsobí v reštaurácii Semillon vo Vinárstve Predium v obci Vráble, Tomáš Ševčík, ktorý je executive chef hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici a Kaštieľa Pálffy s Svätom Jure. Štvrtý súťažiaci Jozef Hromják z Villa Sandy City Park Resort už skúsenosti z tejto súťaže má, súťažil pred dvoma rokmi a umiestnil sa na druhom mieste za Petrom Duranským. Ten potlačil svoje ambície opäť zabojovať o európske a prípadne svetové finále a posunul za od súťažiaceho do funkcie prezidenta súťaže. Každý zo šéfkuchárov bude mať pomocníka, resp. pomocníkov ktorí nesmú mať viac ako 23 rokov.

Súťažiaci budú pripravovať jedlá na dve témy, prvá bude ryba (zubáč) s tromi prílohami a omáčkou, ktorá sa bude servírovať ako misa a druhá bude kombinácia tekvica+cesnak, z ktorej budú pripravovať 14 porcií. Na všetko budú mať 5 hodín.

Porota bude zložená z najrenomovanejších slovenských šéfkuchárov a budú v nej aj zástupcovia zo zahraničia. Hlavná porota bude trojčlenná a budú ju tvoriť zakladateľ a bývalý prezident Bocuse d´ Or Slovensko, Jardo Žídek, Švéd Jimmy Ericsson, ktorý súťažil za túto krajinu v ostatnom ročníku Bocuse a Maďar Jeno Rácz, ktorý sa môže pýšiť hviezdičkami od Michelina a trénoval na Bocuse čínsky národný tím.

Okrem toho budú dve 7-členné poroty, z ktorých každá bude hodnotiť jedno jedlo. Tie sú vyskladané zo skúsených slovenských šéfkuchárov ale aj z novej generácie, ktorá sa už stihla presadiť na slovenskej gastroscéne.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content