Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Bistronomy oživilo (nielen) Petržalku

Aj v kríze môžu vzniknúť pekné projekty

Aj v ťažkých časoch vždy vznikali pekné a zaujímavé veci. Súčasná doba „koronová“ nie je výnimkou. Vznikajú dokonca aj v oblastiach, ktoré pandémia mimoriadne zasiahla – napríklad v gastronómii. Hviezdičkou, ktorá má „nakročené“ k tomu, aby sa stala jasne svietiacou stálicou na nielen bratislavskom, ale slovenskom gastronomickom nebi je reštaurácia Bistronomy v bratislavskej Petržalke.


Od lockdownu k lockdownu
Sympatický podnik sa nachádza na jej začiatku, v novom bizniscentre Einpark. To je stále poloprázdne, ale reštauráciu objavili milovníci chutného jedla a gastronomických zážitkov už nielen z okolitých domov a kancelárií. Prispieva k tomu aj možnosť bezproblémového parkovania a blízkosť zástavky MHD. Aj keď – pri aplikáciách s lacným taxi je asi tých, ktorí na krátke vzdialenosti uprednostnia verejnú dopravu, keď si chcú dať v večeri, alebo obedu pohár vína, minimum.
Bistronomy funguje od septembra 2020, takže je vyslovene „medzikoronovým dieťaťom.“ Pôvodne ho majitelia plánovali otvoriť o pol roka skôr, v marci 2020, otvorenie však prekazil prvý lockdown. Tak s ním počkali po prázdninách, keď sa vyľudnená Bratislava znovu zaplní – a o niekoľko týždňov prišiel druhý lockdown, ktorý trval takmer pol roka… Takže rozbeh hocijaký, len nie jednoduchý, keďže začínali vlastne hneď s krabičkami na take way.
Medzičasom si reštaurácia už klientelu našla a prišiel tretí lockdown… našťastie zo všetkých najkratší a všetci dúfajú, že posledný.


Miesto si rezervujte
Keď vstúpite do Bistronomy, v prvom rade vás zaujme útulný priestor. Je tu pár stolov, otvorená kuchyňa, barový pult a veľa zelene na zvislej zelenej stene. Kapacita je niečo vyše len 20 stoličiek, takže ak nechcete odísť s dlhým nosom, rozhodne odporúčame rezerváciu. Ako sme sa dozvedeli, večer majú 80 percent kapacity obsadenej rezerváciami. V lete má podnik peknú zelenú terasu, tá bola minulý rok veľkým lákadlom.
Kuchyni kraľuje šéfkuchár Martin Miklošík, ktorého milovníci výborného jedla poznajú z jeho 11-ročného pôsobenia v reštaurácii Liviano. Po tom, čo jedna z najlepších slovenských reštaurácií v septembri 2019 skončila, nezostal dlho bez práce. Na projekt Bistronomy ho oslovila Tatiana Marčeková, spolumajiteľka tejto reštaurácie.
„Keďže dováža hľuzovky a dodávala ich aj do Liviana, poznali sme sa už dlhšie a vedeli sme o sebe,“ vysvetľuje M. Miklošík. V Bistronomy zostavuje stručný jedálny lístok, ktorý sa pravidelne obmieňa podľa sezónnosti a dostupnosti surovín.


Nie je syr ako syr
Nemôže chýbať jedlo s hľuzovkou a tiež stálice, ktoré si hostia tak obľúbili, že majú v menu výsadné postavenie. Takým je v Bistronomy vyprážaný syr. Ak niekto teraz pokrčí nosom, čo má čo robiť vyprážaný syr v takomto podniku, vedzte, že nie je syr ako syr. Tento je z čerstvého kravského syra z remeselnej syrárne Cheesio v Dolných Salibách a je k nemu servírovaná zelerová tatarka, fermentovaná údená jalapeño salsa od Rodkva Ferments, kvasené uhorky, baby zemiaky. Ochutnali sme ho a bol výborný – ako všetko, čo sme v Bistronomy jedli.
Z obyčajných“ jedál tu robia gastronomické zážitky – napríklad Brokolicu servírujú s mandľovým pyré, 2-ročnou goudou od Cheesio, majonézou z pečených citrónov, bylinkovým acidkom a nakladaným medvedím cesnakom, pohánkové pirohy s hľuzovkou, plnkou z pečeného zeleru z Beladíc a remeselnej miso pasty z hrachu od Kojibakers, s lieskovcovýmpyré a omáčkou z medového octu a jabĺk. Jednoducho – čo jedlo, to zážitok pre všetky zmysly. Preto je Bistronomy rozhodne vítaným oživením nielen bratislavskej gastronomickej scény.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content