Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Bistronomy a Gašperov mlyn spojili sily.

Dve popredné slovenské reštaurácie, ktoré sú od seba vzdialené 333 kilometrov,  spojili svoje sily, aby hosťom priniesli fúziu fantastických chutí. Dňa 6. októbra 2021 sa v bratislavskej reštaurácii Bistronomy na chvíľu udomácnila podtatranská reštaurácia Gašperov mlyn. Šéfkuchári Martin Miklošík (Bistronomy) a Jozef Breza (Gašperov mlyn) so svojimi tímami pripravili osemchodové degustačné menu a na niekoľko hodín sa z dvoch tímov stal jeden, skvele fungujúci tím.

V menu sa objavili typicky slovenské suroviny ako úhor, kyslá kapusta, srvátka, ligurček, ale aj suroviny typické skôr pre medzinárodnú kuchyňu, ako napríklad juhoamerické jalapeño, tomatillo a japonské shiso vypestované v neďalekých Beladiciach, či najušľachtilejšia biela hľuzovka z Talianska, ktorá je práve teraz v sezóne. „Mnohé suroviny boli naozaj najlokálnejšie, ako sa dalo – napríklad dezert bol takmer výlučne zo surovín, ktoré sú z nášho dvora – vlastný včelí med či rakytník spoza mlyna,“ hovorí šéfkuchár z Gašperovho mlyna Jozef Breza. „Veľmi sa nám páčilo, že jedlá servírovali hosťom priamo šéfkuchári, prehodili s nimi pár slov a predstavili im jednotlivé chody. Bolo to veľmi milé, priateľské a osobné,“ dodávajú Táňa a Denis – majitelia Bistronomy.

Somelierky Kristína Kupcová (Bistronomy) a Slavomíra Raškovič (Gašperov mlyn) k jedlám prichystali párovanie vín, ktoré len umocnilo zážitok z celého degustačného menu. V párovaní sa objavilo Champagne, netradičný biely „supertoskánec“ Batár , ale aj slovenské vína od Vulkanistov či vzácne sladké vína zo Slovenska aj Rakúska z ročníkov 1995, 2006 a 2007.

Celé degustačné menu si vychutnalo spolu dvadsaťsedem hostí, ktorí si večer veľmi pochvaľovali. Zážitok z celej akcie mali však aj oba tímy. „Bolo pre nás veľmi prínosné vidieť, ako jedlo pripravujú kuchári z Bistronomy, aké používajú suroviny a celkovo, aká je ich filozofia. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo zorganizovať takýto event,“ dopĺňa Jozef Breza. „Spolupráca medzi podnikmi je veľmi dôležitá, pretože okrem priateľstva prináša aj nové nápady či inšpiráciu,“ uzatvára šéfkuchár Bistronomy Martin Miklošík.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content