Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Ako chutia svetové Vianoce

Niekde majú na stole ustrice, inde párky

Napríklad hoci ležia na iných stranách oceánu, Anglicko, Francúzsko aj USA majú na vianočnom stole rovnakého plneného moriaka. Alebo viete si predstaviť ako štedrovečerné jedlo frankfurtské párky? Aj také je totiž obľúbené vianočné jedlo – a len pár sto kilometrov od nás.

Nemecko s párkami

Nám sa to môže síce zdať veľmi zvláštne, ale podľa nedávnej ankety sú najobľúbenejším štedrovečerným jedlom v Nemecku frankfurtské párky so zemiakovým šalátom – vo východnej časti Nemecka ich má v tento deň na tanieri až 40 percent ľudí… Aj ďalšie jedlá, ktoré sú v tento deň obľúbené nie sú tie, čo by sme si na Vianoce predstavovali. Hlavnú úlohu v nich hrá syr a pochádzajú zo Švajčiarska – je to raclette a fondue.

Francúzsko s ustricami

Savoir Vivre platí vo Francúzsku aj cez Vianoce. Všetko sa točí okolo Réveillon, čo je pomenovanie pre dlhú slávnostnú večeru s tradičným vianočným menu. Servírujú sa ustrice, losos, foie gras alebo glazované gaštany. Po nich zvyčajne nasleduje moriak s gaštanovou plnkou alebo kačica na pomarančoch. Tradičným vianočným koláčom je ,,bûche de Noël”, čo je vlastne piškótová roláda s čokoládovým krémom, ktorý nesmie chýbať na nijakom sviatočnom vianočnom stole.

USA s moriakom

Američania Vianoce len jednodňové – náš Prvý sviatok vianočný. Ten sa začína veľmi skoro, pretože ponožky, v ktorých v noci Santa Claus nechal svoje darčeky, treba rozbaliť už ráno.Vianočná večera je podobná tradičnej večeri na Deň vďakyvzdania. Podáva sa plnený moriak so všetkými možnými prílohami – brusnice vo forme želé alebo šťavy, zemiaková kaša s cibuľkou, zelené fazuľky, šampiňóny, brokolica, karfiol, sladké zemiaky, cibuľový koláč, kukuričný chlieb. Každá rodina má naň vlastný recept. Z koláčov sú populárne perníkové chalúpky a rôzne cookies.

Taliansko s morskou rybou

V Taliansku platí čo región, to iné vianočné menu. Na Štedrý večer sa servíruje bohatá večera. Vo väčšine regiónov, najmä na juhu, sa v tento deň prísne vyhýbajú mäsu, čo má, samozrejme, náboženské pozadie. Preto sa jedia ako prvý chod cestoviny s morskými plodmi a s rybami. Ako hlavný chod sa jedia morské ryby, napríklad vyprážaná treska či pečený úhor, a k tomu šaláty, ale tiež rôzne zeleninové variácie, morské plody, marinované ančovičky či gratinované ustrice.

Mäso sa jedáva až na Prvý sviatok vianočný počas veľkých rodinných obedov – najčastejšie pečené morčacie, teľacie či hydina. Na Štefana sa tak ako u nás dojedajú zvyšky jedál z predchádzajúcich dní.

Veľká Británia s morkou

Vo Veľkej Británii sa všetko dôležité sa deje na Prvý sviatok vianočný. Veľké vianočné jedenie, christmas dinner je večera, ktorá je na Britských ostrovoch vrcholom Vianoc. Podávajú sa vianočné predjedlá, klasikou je vianočná plnená morka s mnohými prílohami – plnka je z mäsa, orechov a ovocia a k moriakovi sa podávajú omáčky, zelenina, zemiaky, ale aj párky obalené v slaninke. Čo rozhodne nemôže na vianočnej hostine chýbať, je vianočný puding. Tretí deň Vianoc, v Británii nazývaný Boxing Day, je v znamení stretávania sa s rodinami a s priateľmi a je plný zábavy.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content