Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

2.miesto na Bocuse d´Or je veľká vec!

Jozef Hromják skončil na 2. mieste národného finále tejto svetoznámej súťaže, do ktorej sa v každej krajine prihlasujú väčšinou michelínsky šéfkuchári, aby súťažili o titul toho najlepšieho. Cez národné finále do európskeho a potom na svetové vedie dlhá a náročná cesta. Už len to, že sme mohli zorganizovať toto podujatie sa rovná malému zázraku a verím, že naštartuje aj tých mladých kuchárov, čo už možno nevideli reálne výzvy na slovenskej gastro scéne.

Jozef Hromják

Jozefa Hromjáka som spoznal pred mnohými rokmi na Košice Gurmán Feste, ktorý som tam organizoval dlhé roky a on ako vtedajší zástupca šéfkuchára Hotela Double Tree by Hilton prejavil veľký záujem predviesť svoje umenie a prezentovať ich reštauráciu gurmánom z celého košického kraja.  Nebál sa novej dovtedy ešte neznámej aktivity, varenia na takomto open air festivale pred davmi ľudí.  Chalan skromný s rešpektom a hlavne vždy pozitívne naladený. To sa aj mne veľmi páčilo od začiatku a veľmi som sa každý rok tešil do Košíc na Gurmán Fest, kde Jozef pravidelne vystupoval. Začínal zbierať skúsenosti v zahraničí od roku 2001 -2006 postupne vo Švajčiarsku a Česku. Po návrate domov si otvoril vlastný projekt a od roku 2008 bol v hotely Hilton. Postupne sa vypracoval na jeho šéfkuchára a v roku 2016 stál pri zrode ako spolutvorca projektu reštaurácie ZORE v Košiciach. Dlhodobo je členom a posledné roky už kapitánom Slovenského národného tímu kuchárov na medzinárodných svetových súťažiach. Dnes je šéfkuchárom v onedlho sa otvárajúcom City Park Resort Košice. Sadli sme si z Jozefom na kávu a porozprávali sme sa o jeho filozofií a o tom čo mu priniesla účasť v súťaži Bocuse d´Or a prečo sa do nej vlastne prihlásil

Začnem od konca Jozef.

Aké boli prvé pocity po vyhlásení výsledkov a si spokojný z 2.miestom?

Pocity, ktoré neviem poukladať správne vedľa seba.  Radosť, nepokoj, pokoj, …ono byť druhý nie je byť prvý. S druhým miestom som spokojný, no skúsenosť s prípravou na európske kolo by som zažil rád.

Ako hodnotíš spolusúťažiacich? Myslené v kontexte na kvalitu receptov a prevedenie.

Veľký rešpekt pred všetkými. Na súťaži musí byť všetko perfektné. Každý detail je dôležitý. Neviem objektívne zhodnotiť prácu ostatných tímov, no viem, aké náročné bolo ustáť to fyzicky aj v hlave. Nepoznám chuť, vôňu ani konzistenciu kreácii. K receptom a prevedeniu viem niečo, čítať z obrázkov. Myslím, že všetky taniere mali nedostatky, moje nevynímajúc. Niektoré kreácie boli fádne a tmavé, inde bolo nejasné, ktorý výrobok na tanieri je hlavný. Niektoré prílohy boli príliš veľké. Viem, že môj výrobok z jesetera mohol byť kreatívnejší. Na jednom tanieri bol aj nejedlý prvok, čo je podľa pravidiel neprípustné. Súťažné jedlo by malo byť jednoducho krásne, zaujímavé a chutné.

Ako si si vyberal sous chefa a bol si s jeho prácou spokojný? Lebo veď porota ho  ocenila cenou NAJ sous chef.

Sebastián patrí k novej vlne kuchárskych tovarišov. Vnímam túto skupinu  nejaký čas a prirodzene som siahol  po jednom z nich. Páči sa mi, ako pracujú i ako vnímajú remeslo. Sú odhodlaní, nároční, cieľavedomí a rozhľadení. Sebastián ma potešil pokorou, otvorenou hlavou, trpezlivosťou a pevnou rukou. Naša spolupráca začala prípravou na súťaž a želám si, aby pokračovala.

Bola príprava na finále ťažká? Od vymyslenia samotných jedál až po tréning a zosúladeie?

Príprava bola náročná. Bolo treba rýchlo vyhodnotiť priority. Zabezpečiť sa materiálne, technicky, zvládnuť logistiku a nájsť čas. Nič z toho, by nebolo možné, bez podpory a tolerancie našich rodín, zamestnávateľa, školy a podporovateľov. Veľa nám ukázal prvý tréning v kuchyni totožnej s tou súťažnou a časomierou. Prehodnotili sme postupnosť krokov, tepelné úpravy a rozdelenie činností. Spolu sme rovnaký tréning zopakovali trikrát za šesť dní. Prinieslo nám to skúsenosti, na ktorých sme postavili naše účinkovanie.

Čo si obaja z tejto súťaže odnášate a či by si do toho išiel ešte raz?

Radosť, že sme mohli byť súčasťou Bocuse d’Or Slovensko 2021, podujatia so žiarivou atmosférou, výbornou dramaturgiou i hodnotami. Odnášame si presvedčenie, že príprava ako sme ju s coachom Braňom Kováčom nastavili, je správna a vieme na nej stavať prípravu národného tímu kuchárov Slovenska.

Tvoj odkaz pre ostatných kuchárov čo sa báli zúčastniť?

Konfrontácia je najlepší spôsob ako seba a remeslo posúvať vpred. Opustiť bublinu a s otvorenou hlavou prijať realitu. Pozor na virtuálny svet. Je zdrojom veľkého množstva informácií, no je zároveň pokrivené zrkadlo skutočnosti. Každý sa v ňom vidí krajší a lepší. Učme sa byť objektívny, žiť skutočný život a skutočné emócie, nech sú akékoľvek.

Čo ťa čaká v najbližšej budúcnosti a možno v tvojej práci.

Každú svoju skúsenosť som zúročil a budem zúročovať naďalej ako šéfkuchár v novom mestskom rezorte VILLA SANDY v historickom centre mesta Košíc, ktorého otvorenie sa predpokladá v roku 2022. Rezort VILLA SANDY je unikátny priestor v historickom centre mesta Košice. Prinavracia do mesta tradície a históriu a prepája ich s inováciami a budúcnosťou mesta. Návštevníci v ňom nájdu kompletné zázemie pre trávenie ich voľného času. Spolu so svojim tímom nastavujeme celú gastro-ideu a  kreujeme nové a svieže koncepty pre viacero prevádzok, ktoré budú v rezorte.  Je pre nás všetkých veľká výzva a príležitosť priniesť nový štandard širokej verejnosti. Vychádzame z geografickej polohy a reliéfu krajiny, do popredia dávame slovenský produkt zhodnocovaný primeranou technikou a technológiou. Myslím, že je čas postaviť práve na rozmanitosti a produkte Novú kuchyňu Slovenska. Zadefinovať remeselné princípy a hodnoty. A tvoriť. Rád by som sa vrátil napríklad k rakom a hubám. Takéto základy novej kuchyne Slovenska chcem predstaviť a ponúknuť v prevádzkach rezortu VILLA SANDY. Budem rád, ak sa nám našimi jedinečnými konceptami v novom mestskom rezorte, podarí v hosťoch prebudiť pozitívne emócie.

Jozefovi ďakujem za rozhovor a želám veľa zdaru v novej, a verím  že onedlho košičanmi aj zásluhou kuchárskeho umenia Jozefa Hromjáka zbožňovanej reštaurácií.

.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content