Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Za „Áziou“ do Ivanky, alebo také trochu iné bistro

Wasabi.stro v Ivanke pri Dunaji aj po zmene majiteľov pokračuje s pôvodným konceptom

Suši a ázijská kuchyňa si u nás už pred rokmi získali svojich priaznivcov a potešiteľné je, že pribúda reštaurácií, kde ich vedia urobiť na naozaj dobrej úrovni. A ešte lepšie je, že za týmto typom jedla netreba ísť do veľkých miest, ale už sú aj podniky mimo nich, kde si tak isto dáte výborné suši, ramen či bao žemličky. Jeden taký vznikol pred dvoma rokmi v Ivanke pri Dunaji. Jeho názov, Wasabi.stro je vlastne slovná hračka, ktorá odkazuje na neformálnu atmosféru bistra a ázijskú kuchyňu.

Interiér Wasabi.stro

Majitelia, ktorí reštauráciu otvárali počas korony, medzi dvoma lockdownmi, koncept kreovali ako vyznanie lásky k Ázii. Roky vozili odtiaľ rôzny tovar a potraviny do bratislavských reštaurácií, preto sa rozhodli zažiť gastronómiu aj z tej druhej strany. Podnik si aj napriek ťažkým časom získal svojich priaznivcov, ale majitelia sa po dvoch rokoch rozhodli z gastronomického kolotoča vystúpiť. S tým, že buď nájdu niekoho, kto bude v pôvodnom koncepte pokračovať, alebo reštauráciu zatvoria.
Podarilo sa im prvé – v osobe Lucie Ratkovskej, ktorá sa rozhodla reštaurácie ujať. Keďže sa pohybuje v gastrobiznise, s majiteľmi bistra sa poznala pracovne ale poznali sa už predtým, keďže neďaleko od seba bývali. Takže ju priamo oslovili a ponuku prijala.
Absolventka hotelovej akadémie má napriek mladému veku – 27 rokov – z gastrobiznisu už skúsenosti. Po práci v gastroprevádzkach v Bratislave už tri roky vedie najprv dvojicu a teraz už trojicu prevádzok v Senci. Ale najmä – Ázia je jej srdcovou záležitosťou, keďže mala možnosť absolvovať polročnú stáž v Japonsku a potom sa do krajiny vychádzajúceho slnka ešte vrátila.

Suši z kuchyne Wasabi,stro

„Keď sa naskytla možnosť prevziať wasabi.stro, veľmi som neváhala, lebo Ázia je moja srdcovka. Navyše je to zavedený podnik so svojou klientelou, takže tu nebolo treba robiť nejaké veľké zmeny. Všetko zostalo tak, ako to pôvodní majitelia nastavili – od personálu až po menu a doteraz sa to osvedčilo“ vysvetľuje nová majiteľka. A dúfa, že podniku, sa bude dariť naďalej tak ako doteraz.
Menu bistra ponúka panázijskú kuchyňu, okrem klasiky v podobe sushi si môžete pochutiť aj na čisto zeleninových rolkách, ktoré sú čoraz viac vyhľadávané. Nechýbajú ani udon rezance s hovädzím alebo kačacím mäsom, tempurovaná chobotnica, tradičný japonský ramen či kokosová polievka Tom Yum. Kimchi si robia sami a ako sladkú bodku ponúkajú Mango Sticky Rice, ktorá sa stala medzi hosťami mimoriadne obľúbená a L. Ratkovská s úsmevom hovorí, že je najlepšia široko ďaleko.

Foto: Dominika Noskovičová, Kávičkári.sk

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content