Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Mladý kuchár z Košíc získal európske striebro!

Slovensko má v Európe oficiálne strieborného mladého kuchára. Stal sa ním 20-ročný
Košičan Sebastián Tóth, ktorý včera v talianskom Rimini získal striebornú medailu  na
európskom finále „Grand Prix 2023 – Global Young Chefs Challenge“. Zverenca známeho
slovenského šéfkuchára Jozefa Hromjáka od víťazstva delilo len 12 bodov.


Skvelá správa pre slovenské gastro. Čerstvý absolvent košickej Hotelovej akadémie Sebastián
Tóth uspel v silnej konkurencii 15 krajín Európy a získal striebro na európskom finále „Grand
Prix 2023 -Global Young Chefs Challenge“, konanom 19.-22.2.2023 v Taliansku.
Úlohou súťažiacich bolo pripraviť za 75 minút štyri porcie hlavného jedla s použitím povinnej
suroviny, a to teľacieho chrbta. Komisia zložená zo špičiek európskych kulinárskych
komisárov pritom hodnotila nie len chuť a textúru, ale i kreativitu jedla, jeho prezentáciu,
prípravu a servis, či hygienu a nakladanie s odpadom. Sebastián pripravil teľací chrbát
s čerstvou plnenou pastou, pórom, demi glace a zemiakovo-šalviovou penou, ktorý zjavne
nadchol aj tých najprísnejších hodnotiteľov. Celkovým víťazom súťaže sa stal Nór.

Jozef Hromják je odborným mentorom Sebastiána Tótha


„Už samotná účasť v súťaži bol pre mňa skvelý zážitok a veľká škola. A získanie striebornej
medaily je splnením jedného z mojich kuchárskych snov. Vďaka patrí Národnému tímu
kuchárov Slovenska a môjmu koučovi Jozefovi Hromjákovi, ktorý do mňa investoval svoj čas a
dôveru. Týmto výsledkom sme si nastavili latku do budúcna,“ povedal Sebastián k úspechu.
Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na tomto vrcholovom kulinárskom podujatí na
základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Svoje kvality totiž svetu dokázal
už keď ako člen tímu známeho šéfkuchára Jozefa Hromjáka získal titul najlepšieho
pomocného kuchára (tzv. „commi“) v svetoznámej súťaži Bocuse d´Or Slovakia 2021.

striebrom ocenený pokrm vytvorený Sebastiánom Tóthom


Náročný tréningový proces k striebru prebiehal v zákulisí zážitkovej reštaurácie rezortu VILLA
SANDY, ktorý otvorí svoje brány už tento rok v Košiciach. Práve tam totiž pôsobí šéfkuchár
Jozef Hromják, ktorý je Sebastiánovým mentorom a zároveň kapitánom Národného tímu
kuchárov Slovenska. „Toto prestížne ocenenie je odmenou za svedomitosť a nasadenie,
s ktorým Sebastián pristupoval k tréningu. Aj jeho zručnosti, chceme preniesť do každodennej
praxe v kuchyniach nového mestského rezortu, ktorý v Košiciach pripravujeme. Pre budúcnosť
kulinárskeho remesla je dôležité posúvať ďalšie generácie kuchárov vpred a vychovávať si
kvalitných nasledovníkov. Sebastián je jeden z nich,“ zhodnotil Hromják, ktorý sa s národným
tímom pripravuje na kulinársku olympiádu „IKA Culinary Olympics 2024“ v Stuttgarte.


Súťaž kulinárskych profesionálov „Global Chefs Challenge“ organizuje Svetová organizácia
kuchárskych a cukrárskych asociácií. Viac informácií: https://worldchefs.org/globalchefschallenge/

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content