Magazín o skvelom jedle, víne a cestovaní

Kam sa podeli ľudia z gastra a hotelierstva?

Niektoré odvetvia na odlive ľudí z reštaurácií a hotelov získali. Ktoré?

V celej Európe chýbajú v stravovacích a hotelových službách ľudia, v nijakom inom odvetví ich počas dvoch rokov koronakrízy neubudlo toľko, ako v horeca segmente.

Inštitút nemeckého hospodárstva zamestnanosť v gastre a hotelierstve zobral pod lupu a analyzoval, kam odišli pracovať ľudia, ktorí momentálne chýbajú hotelom a reštauráciám. Ide síce o nemecký trh, ale je veľmi pravdepodobné, že podobné výsledky by sme zaznamenali aj u nás.

Podľa štúdie, väčšina z tých, ktorí opustili pohostinstvo, si našla nové zamestnanie v oblasti maloobchodu a veľkoobchodu. Nasleduje doprava a logistika, administratíva, potravinárstvo a upratovacie služby.

Chyžné sú tiež úzky profil

Autorky štúdie Anika Jansen a Paula Risius.v nej uviedli, že počas koronakrízy sa zvýšila potreba zamestnancov mať nejakú istotu, preto sa zamestnania, ktoré signalizujú vysokú mieru stability, čo malo a veľkoobchod je, stali populárnejšími.

V malo a veľkoobchode, ale aj v iných profesiách je navyše pracovný čas často lepšie zlučiteľný so súkromným životom, ako v horeca segmente. Preto autori štúdie odporúčajú zamestnávateľom, aby tomuto faktu venovali väčšiu pozornosť, ponúkali pružný pracovný čas a púšťali sa aj do inovatívnych riešení, ako je 4-dňový pracovný týždeň.

Autorky štúdie však uvádzajú, že z dlhodobého hľadiska sú na obmedzenie nedostatku kvalifikovaných pracovníkov potrebné aj zásahy a iniciatíva politických špičiek a štátu.

V Nemecku odišla počas minulých dvoch rokov z gastronómie a hotelierstva asi štvrtina zamestnancov, spolu asi 216 000. 116-tisíc zamestnancov opäť pribudlo, 100 000 miest je však stále voľných.

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content