Gurmán AWARD 2023

Rozdávali sa prestížne ocenenia v gastronómii “Gurmán AWARD

Ocenenia udeľuje bedeker Gurmán na Slovensku za výbornú gastronómiu a reštauračné služby. Každoročne je vydanie bedekra Gurmán na Slovensku očakávanou udalosťou v celej  gastronomickej obci. Je s ním spojené aj udeľovanie cien Gurmán AWARD vo viacerých kategóriách, ako je Reštaurácia roka či Kuchár roka, a tiež udeľovanie prestížnych Zlatých vidličiek.

„Po devastačnom období korony sa cestovný ruch a gastrosektor len veľmi pomaly spamätávajú. Preto sme nesmierne radi, že sme mohli bedeker opäť vydať, a dať tak verejnosti na známosť, že tí najlepší to nevzdali! Nastalo veľa zmien a viaceré reštaurácie si polepšili. Treba však zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, sú tie najlepšie na celom Slovensku a zaslúžia si veľký rešpekt. Bohužiaľ je ich stále len 65, a to je vskutku zatiaľ dosť málo.” hovorí vydavateľ Radoslav R. Nackin.

Tento rok sme mali novinku, a to v tom, že Gurmán na Slovensku je už aj online, a tak sa do hodnotení môžu zapojiť aj gurmáni samotní. Reštauráciám po novom udeľujeme maximálne 100 bodov, a to v štyroch kategóriách:

Kuchyňa       50 bodov, Servis      20 bodov, Vínna karta  20 bodov, Ambient       10 bodov. Spolu maximálne 100 bodov.

Gašperov mlyn a UFO potvrdili svoje 3 Zlaté vidličky. Na ich úroveň sa dostali aj dva úplne nové koncepty, a to reštaurácia Irin Lukáša Heska a reštaurácia ECK šéfkuchára Daniela Tilingera. Obe sú podľa hodnotiteľov Gurmána bodovo na rovnakej úrovni ako 3-vidličkové reštaurácie. Dostať však ako nováčikovia mohli podľa pravidiel maximálne 2 Zlaté vidličky, pretože 3 Zlaté vidličky môže dostať len reštaurácia, ktorá je otvorená najmenej 18 mesiacov. Veríme, že Irin aj ECK si udržia nastavenú kvalitu a o rok už obe budeme môcť honorovať 3 Zlatými vidličkami.

Daniel Tillinger s tímom ECK restaurant – 2 Zlaté vidličky, Slávka Gašperová a Jozef Breza – Zelená vidlička

Šéfkuchár Lukáš Hesko z podniku Irin sa stal podľa hlasovania odborných hodnotiteľov Gurmána a tiež hlasov všetkých šéfkuchárov z reštaurácií v Gurmáne jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs za prínos pre slovenskú gastronómiu otvorením svojej signature reštaurácie. Na druhom mieste skončil Daniel Tillinger z ECK restaurant a tretí bol Jozef Breza z Gašperovho mlyna. Najlepšiu hospitality majú v Mlyne 108 z Modry, kde sa o vás postarajú Otto Chrapčiak a jeho partnerka Lujza Kanková. Somelierom roka je podľa nominácie Asociácie somelierov Slovenska Eduard Hybler.

Lukáš Hesko sa stal Kuchárom roka a jeho reštaurácia Irin dostala 2 Zlaté vidličky, zásluhu na tom má aj manažerka Diana Barnová.

Grand Prix za celoživotné dielo dostal Ivan Vozár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska. Udeľovali sa aj nové Zlaté vidličky a dve dostali už zmieňované Irin, ECK a tiež prvá hotelová reštaurácia na Slovensku Palffy restaurant Art Hotela Pezinok, kde je šéfkuchárom Martin Novák. Jednu zlatú vidličku prvýkrát dostali reštaurácie Bistronomy, MenJu. OhniskO, Carnevalle, Semillon a Da Andrea.

“Grand Prix za celoživotné dielo”- Ivan Vozár, Somelier roka” – Eduard Hybler, “Vinárstvo roka” – Zámocké vinárstvo Pezinok

Najviac bodov v Bratislave získal ECK, v Nitrianskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji dominoval už desiaty rok za sebou Marián Filo so svojím Chateau Čereňany, v Žilinskom a Banskobystrickom kraji tiež dlhoročný líder gastronómie Peter Ďurčo a jeho TOP restaurant a v Prešovskom a Košickom kraji je lídrom Gašperov mlyn.

Gurmán každoročne vyhodnocuje najlepšie reštaurácie v troch kategóriách samostatne a v kategórii Prémiové reštaurácie – toto ocenenie je sponzorované spoločnosťou METRO Slovensko, bolo poradie nasledovné: 1.miesto ECK restaurant, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin.

Poradie v kategórii hotelových reštaurácií: 1.miesto Art Hotel Pezinok, 2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras a 3. miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica.

Reštaurácia Palffy – Art Hotel Pezinok, cenu prevzal šéfkuchár Martin Novák

tematických reštauráciách bolo poradie: 1.miesto IASAI food bar, 2. miesto Penzión a reštaurácia Villa Rosa a 3. miesto Wabi Sabi

Za Iasai cenu prevzali Slávka CHeresko – manažérka a šéfkuchár Michal Takács

Novinkou tohto ročníka udeľovania cien bolo, že sme vytvorili aj celkový súhrnný rebríček všetkých reštaurácií bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu, kde dominantnou bola podľa našich kritérií kuchyňa a následne servis. Tento rebríček bol nazvaný podľa nového a svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S.Pellegrino: GURMÁN TOP 25 reštaurácií Slovenska – powered by S.Pellegrino. Ceny odovzdával Doc. Ing. Pavol Konštiak, PhD. – konateľ a  generálny riaditeľ spoločnosti spol. s r.o. KON – RAD – partner tohto rebríčka.

Poradie je nasledovné: 1. miesto ECK, 2. miesto Gašperov mlyn a 3. miesto Irin.

Druhou NOVINKOU bolo udeľovanie prvých zelených vidličiek pre reštaurácie, ktoré svoju prevádzku nasmerovali na udržateľný rozvoja a zero waste prístup. Hodnotí sa ich prístup k zdrojom, ktoré by mali byť z najbližšieho okolia a čo najmenej zaťažovať svoje okolie. Je to o zužitkovaní čo najväčšej časti surovín či zvierat tak, aby bola kuchyňa rozmanitá, zdravá a predovšetkým udržateľná. Zelené vidličky dostali reštaurácie Gašperov mlyn a Villa Rosa.

Treba si vždy vyberať, za akým zážitkom či kvalitou idete. Každá z reštaurácií je v niečom vynikajúca, nie každá je zariadená luxusne, trendy začínajú byť bistrá v jednoduchom štýle, ale s precíznou kuchyňou. Preto, milí gurmáni, navštevujte tie reštaurácie, kde vám chutí, a podporujte ich, chváľte a odporúčajte svojim priateľom! Pretože pozitívne promo potrebujú nielen samotné reštaurácie, ale aj celá slovenská gastronómia.

Želám vám dobrú chuť pri ochutnávaní tých najlepších reštaurácií Slovenska. Ak sa chcete dozvedieť viac o všetkých rebríčkoch , oceneniach, ako aj dočítať sa veľa zaujímavého zo sveta gurmánsktva, objednajte si bedeker a lifestylový magazín Gurmán na Slovensku už dnes na našej adrese.

Text a foto: Radoslav R. Nackin – vydavateľ Gurmána na Slovensku

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content