Dnes sa koná v Bratislave kuchárska olympiáda

Dnes sa v Bratislave koná najprestížnejšia kuchárska súťaž „kuchársky Oscar“ národné kolo Bocuse d’Or, ktoré organizuje Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. Hovorí sa jej aj kuchárska olympiáda či svetový kuchársky šampionát. Alebo len jednoducho – laboratórium výnimočných chutí, vôní, kuchárskeho umenia, zdieľania informácií a poznania.
Olympiáda preto, že po celom svete sa súťaž koná vo viac ako 60 krajinách na všetkých kontinentoch. Z nich postúpi do svetového finále v Lyone, kde zakladateľ súťaže Paul Bocuse pôsobil, 24 najlepších tímov z kontinentálnych kôl. Na Slovensku sa národné kolo koná znovu po 11-tich rokoch.

„Bocuse d’Or je absolútnou špičkou medzi kuchárskymi súťažami. Len účasť kuchárskeho tímu na národnom kole mu otvára dvere do najlepších reštaurácií na celom svete. Účasť na európskom kole natočí svetlá reflektorov a mediálneho záujmu na celé Slovensko,“ vysvetľuje dôležitosť podujatia pre celú krajinu Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d’Or Slovakia.
„Je to komplexná a náročná súťaž. Všetko do detailu určujú pravidlá organizátora. Súťaží sa v tímoch, ktoré tvoria kuchár a jeho asistent. Počas presne stanoveného času musia pripraviť dve jedlá – jedno z teľacieho mäsa a druhé z jesetera,“ dodáva Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov na Slovensku, ktorá organizačne zastrešuje celú prípravu podujatia.

J.Žídek, V.Arzt, K.Szalai včera na tlačovej konferencii k súťaži

Do slovenského finále vybrala porota 4 kuchárov a jedného náhradníka. Jaroslav Žídek, ktorý bol prezidentom národného kola súťaže aj pred 11-timi rokmi hovorí, že kým vtedy cestoval po Slovensku a presviedčal ľudí, teraz sa kuchári hlásili sami a bolo z čoho vyberať. „Viem porovnať kuchárov, ktorý sa zúčastnili súťaže pred 11 rokmi a dnes. Dnes sú na oveľa lepšej úrovni, vedia do čoho idú, poctivo trénujú a majú ambície uspieť,“ pokračuje Jaroslav Žídek. „Víťaz bude mať počas prípravy na európske kolo mentora z Nórska – šéfkuchár Geir Skeie, víťaz európskeho kola Bocuse d’Or 2008 a víťaz svetového finále Bocuse d’Or 2009.“
Európske finále súťaže bude v marci 2022 v Maďarsku.
Hlavným partnerom súťaže je METRO Cash & Carry SR. Jeho generálny riaditeľ Károly Szalai vysvetľuje, že úspech v súťaži má dopad na ekonomiku krajiny, ako sa to stalo v Maďarsku. Maďarská vláda gastronómiu podporuje, čo sa odráža na jej úrovni, budapešť má už 7 hviezd od Michelina. Do michelinských reštaurácií chodia solventní turisti z celého sveta. „Keď to išlo v Maďarsku, nevidím dôvod, prečo by to nemalo ísť na Slovensku“,

Takto to vyzerá na svetovom finále

Kto sa zúčastní národného kola Bocuse d´Or

Peter Duranský – šéfkuchár reštaurácie Das Loft vo Viedni. Začínal v reštaurácii Le Mond v Bratislave, varil v Hoteli Albrecht a reštaurácii Camouflage. Vo Viedni otváral reštauráciu pre Medusa group. V roku 2010 sa zúčastnil prvého národného kola súťaže Bocuse d’Or v Bratislave. Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý získal michelinskú hviezdu práve v reštaurácii Das Loft.

Jozef Hromják – šéfkuchár reštaurácie Villa Sandy City Park Resort v Košiciach. Pôsobil ako šéfkuchár v reštaurácii Olive Tree v Double Tree by Hilton v Košiciach. Reprezentoval mesto Košice počas Týždňa slovenskej kultúry v Marseille 2013. Pôsobí ako kapitán národného tímu a reprezentoval Slovensko na podujatiach Villeroy et Boch Culinary World Cup 2014, 2018 a tiež na IKA Culinary Olympics 2016.

František Plavý – člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Pracuje ako majster odbornej výchovy na Hotelovej akadémii v Žiline. V roku 2018 sa jeho tím stal Majstrami Českej republiky v studenej kuchyni, zúčastnil sa svetovej súťaže v Erfurte a Stuttgarte, kde získal bronz a v Luxembursku striebornú medailu.

Andrej Syč – sous-chef v košickej reštaurácii Kaviareň Slávia. Svoju kuchársku kariéru začínal v reštaurácii hotela Grand Hotel Kempinski. Je členom Gourmet clubu, podieľal sa na príprave deputačnej večer počas summitu OECD v Bratislave. Absolvoval stáž v reštaurácii Tian vo Viedni.

Degustačná porota národného kola súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2021

Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov
Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d’Or Slovakia
Jozef Breza, 2 Zlaté vidličky, Gašperov mlyn
Lukáš Hesko, 1 Zlatá vidlička, Kuchár roka 2017, pripravovaná reštaurácia Irin
Michal Konrád, 3 Zlaté vidličky. Kuchár roka 2015 a 2016, Bao Brothers
Branislav Križan, viceprezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov
Ádám Pohner, Maďarsko, účastník Európskeho kola Bocuse d’Or v Turíne v roku 2019, odkiaľ postúpil na svetové finále do Lyonu, kde skončil na dvanástom mieste
Marek Raditsch, Česká republika, prezident Bocuse d’Or Česká republika
Geir Skeie, Nórsko, víťaz európskeho kola Bocuse d’Or 2008 a víťaz svetového finále Bocuse d’Or 2009 Zlaté vidličky,

Technická porota národného kola súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2021

Marek Ort, Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov
Marek Gajdoš, Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov

Mediálna porota národného kola súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2021

Károly Szalai, generálny riaditeľ METRO Cash & Carry SR
Radislav Nackin, vydavateľ bedekra Gurmán na Slovensku
Milan Junior Zimnýkoval, moderátor relácie Pečie celé Slovensko a ďalších programov o varení

Foto: Bocuse d´Or

Odporúčame tiež...

Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content