Ľahká a chutná pečená pražma je jednoduchý recept, ktorý sa dá pripraviť v mnohých variáciách.
Sú takí, ktorí ho uprednostňujú jednoduchý a prírodný, s pridaním len kvapky oleja, strúčika cesnaku a hrsti byliniek, a naopak sú tí, ktorí ho uprednostňujú s citrónom, paradajkami, zemiakmi alebo miešanou zeleninou. Najbežnejšou verziou je asi pečená, ideálna na to, aby ryba úplne absorbovala vône a chute byliniek, ktorými bola dochucovaná, no výborná je aj na slano, pretože mäso tak zostane vlhké a prirodzené. Ako ju teda uvariť? Tu sú recepty, variácie a triky na prípravu pražmy v rúre .
Recept na pečenú pražmu
Výsledok je určite pozoruhodný, a príprava pečenej pražmy je pritom veľmi jednoduchá. Najchúlostivejšia časť je tá, ktorá sa týka čistenia rýb, akonáhle je to hotové, hra je hotová. Pre dokonalú očistu je potrebné vziať pražmu, umyť ju a odstrániť plutvy a chvost. V tomto momente je nevyhnutné ju olúpať pomocou zúbkovaného noža, ktorý postupuje v opačnom smere ako šupiny. Potom sa pomocou nožníc urobí rez na bruchu, odstránia sa vnútornosti a žiabre, ktoré, ak sú červené, naznačujú, že ryba je čerstvá. Potom rybu dôkladne opláchnite pod veľkým množstvom tečúcej vody a dávajte pozor, aby ste odstránili krv prítomnú pozdĺž centrálnej chrbtice v brušnej dutine. Samozrejme môžete poprosiť personál v rybárni aby vám rybu očistil.
Teraz je hlavná práca urobená: stačí naplniť brucho pražmy zmiešanými vôňami a chuťami(napríklad pekný mix pozostávajúci z vetvičiek rozmarínu a tymiánu, cesnaku, soli a korenia) a nakoniec umiestniť pražmu. na panvicu alebo pekáč (možno s pergamenom), pridať olivový olej podľa chuti a upiecť. Čas varenia pražmy v rúre ? Musíte to nechať 40 minút pri teplote 180 ° C v predhriatej a vetranej rúre. Pražma je tak pripravená na servírovanie, vykostenie a ochutnanie.
Korenie sa môže meniť podľa osobného vkusu: môžete kombinovať iné aromatické rastliny, koreniny alebo sa rozhodnúť pre veľmi oceňovanú verziu pražmy s citrónom , v ktorej je ryba zvnútra aj zvonka posypaná tenkými plátkami voňavého citrusu.
Pražma pečená v alobale/ fólii a pražma v soli
Ako sme už povedali, ďalšou technikou je príprava pražmy v alobale/ fólii. Postup je rovnaký, ako na pekáči, iba rybu obalíte do alobalu. Fólia sa zvyčajne vyrába z veľkého listu hliníka alebo pergamenového papiera, ale môže byť aj zeleninová, preto sa vyrába z banánových listov, kapusty, figy, viniča… Prípadne sa dá pripraviť pražma v slanej kruste. Po očistení a okorenení sa ryba vloží do panvice na vrstvu hrubej soli. Sú takí, ktorí dávajú prednosť tomu, aby ryby pred pečením úplne pokryli druhou vrstvou soli, možno zmiešanou s borievkami a korením. Ako dlho nechať rybu v rúre? Závisí to od hmotnosti pražmy, ale stačí približne pol hodiny pri 200 °C.
Pražma v mandľovej kôre na lôžku z pomarančov
Ak chcete pripraviť tento recept, musíte nakrájať pražmu na dve filé a položiť ich na pomarančové lôžko nakrájané na plátky zo strany kože. Mäso potom posypeme mandľovými lupienkami a pečieme vo vyhriatej rúre na 180° 15/20 minút. Po príprave už zostáva len posypať trochou estragónu a podávať na stôl. Prílohy k pečenej pražme
Ideálna príloha k tomuto jedlu? Ide o to čo preferujete. Pred umiestnením pražmy – samotnej alebo vo fólii – stačí zeleninu, ktorú ste si vybrali, nakrájať na kolieska, osoliť a naolejovať. V rúre sa upečú spolu s rybou a vy budete mať zapečenú pražmu so zemiakmi, cherry paradajkami, cuketami, paprikou alebo s miešanou zeleninou.
Veľa ďalších receptov pre vás pripravila a na svojich kurzoch varenia vás naučí známa Škola varenia vo Svätom Jure. Stačí si pozrieť jej stránku: www.PreGurmanov.sk , vybrať si kurz – možno ten o Stredomorskej kuchyni alebo Španielskej a prihlásiť sa.
Zdroj: Škola varenia Pre Gurmánov Svútý Jur