VÝSLEDKY SÚŤAŽE „MAJSTER KUCHÁR SR 2016/2017“


VÝSLEDKY SÚŤAŽE

„MAJSTER KUCHÁR SR 2016/2017“

V rámci 24. ročníka Medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius GASTRO 2017 usporiadal Slovenský zväz kuchárov a cukrárov  II. ročník najprestížnejšej súťaže   o najlepšieho kuchára Slovenskej republiky. O titul  „Majster kuchár SR 2016/2017“ prišlo do finálového kola zabojovať 5 kuchárov z radov členov i nečlenov SZKC.

Generálnym partnerom súťaže bola spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o

Finále súťaže sa konalo v expozícii spoločnosti METRO Slovensko vo Výstavnom a kongresovom centre  INCHEBA Bratislava 29. januára 2017

Súťaž hodnotili dve hodnotiteľské komisie:

Technická komisia,

ktorá sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa  prevažne na zručnosti súťažiacich , prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie  a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu a mala právo degustácie  už v priebehu prípravy a pred podávaním pokrmov.

1

Predsedom komisie bol pán Václav Forman, predseda Moravsko – Sliezkej pobočky AKC ČR, členmi komisie boli: Branislav Križan- prezident SZKC a Ivan Vozár, manažér Slovenského národnému tímu kuchárov a cukrárov, všetci certifikovaní hodnotiaci komisári WACS  pre súťaže v Slovenskej republike.

Degustačná komisia

Ktorá bola úplne vizuálne odlúčená od súťažiacich a nemala prístup na pracovisko. Súťažné jedlá boli predkladané pod pseudonymami  súťažiacich. Úlohou komisie bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem.

2

Predsedom komisie bol pán Maroš Hruška-člen Írskej asociácie kuchárov, členmi komisie boli páni Vojtech Artz , zástupca  spoločnosti METRO Slovensko , Jozef Hromjak, šéfkuchár reštaurácie ZORE  a Lukáš Dὅrnhofer, všetci certifikovaní  hodnotiaci komisári WACS .

Gurmán na Slovensku gratuluje !

3

Titul „Majster kuchár SR 2016/2017“ získal

pán Peter BRACHO

 šéfkuchár Hotel****Liptovský dvor

člen Bratislavského klubu SZKC

Súťažné menu:

Predjedlo: Zaúdený konfitovaný filet zubáča, tekvicové pyré, suflé z prepeličieho vajíčka,  zemiaková pralinka, vínová omáčka, chipsy z kyslej kapusty

Hlavný chod:  Pečený roštenec v kruste z ihličia, roláda plnená tukovým okom, cesnakovo-  cibuľové pyré, espuma z údenej bravčovej masti a bryndze, pečená mrkva,  hovädzí demiglase

múčnik :  Makovo-jablková štrúdľa, krupicová pena s badiánom, slivkový sorbet so  slivovicou, čokoládové bubliny, orechová posýpka

4

Na druhom mieste sa umiestnil

pán  Róbert TATAI                                                                                                                          

Penzión Villa Rosa  Dunajská Streda

Róberta Tataia veľmi dobre poznajú aj návštevníci Zimného festivalu jedla, kde im pod vedením známeho šéfkuchára Villa Rosa Imre Bindicsa pripravil veľmi chutné festivalové menu.

5

Na treťom mieste sa umiestnil:
pán  Ondrej KUNC

 chef de partie, Ashford Castle ***** v country Mayo, Írsko

člen Košického klubu SZKC